در این موقع تخمدانها به میزان کمتری هورمونهای زنانه، به ویژه استروژن را ترشح کرده و باعث پیدایش علایم یائسگی می شوند. درآغاز عادت ماهانه بی نظم شده و آنگاه بطور کامل قطع می شود. زنانی که به مدت یک سال عادت ماهانه نداشته باشند یائسه شمرده می شوند. یائسگی یک فرآیند فیزیولوژیک طبیعی میباشد که میتواند زندگی بسیاری از زنان میان سال را تحتتأثیر قرار دهد.
یائسگی، بیماری نیست و نارسایی یا عیب تلقی نمی شود و بطور عمومی برای شخص مسئله ساز نیست یائسگی هر زنی متفاوت است. یائسگی تغییری طبیعی و لازم در زندگی است. دوران یائسگی مثل هر دوره دیگر زندگی از جمله دوران بلوغ، جوانی یا حاملگی مشکلات و فواید خود را دارد، با این اختلاف که در دوران یائسگی شخص با تجربه است و توانایی برخورد با مشکلات و حل و فصل مسایل را دارد.
تخمدان ها تنها برای تولید تخمک افریده نشده اند بلکه دو کار اصلی انجا می دهد ؛ یکی مراقبت اووسیت یا سلولهای تخم نابالغ که بعداً به تخمک تبدیل می شود و دیگری حفظ عملکردهای کل بدن و به دلیل تولید و ترشح هورمون های زنانه، پس از یائسگی وظیفه نخست یعنی ایجاد فولیکول های حامل تخمک تسط تخم دان ها متوقف می شود اما وظیفه دوم یعنی تولید هورمون با تغییراتی ادامه می یابد تا عملکردهای کل بدن حفظ شود.
برخی از علایم مربوط به یائسگی معمولاً قبل از یائسگی شروع می شود، ولی سطح پایین استروژن( هورمون زنانه) به مدت چند سال علایمی را به وجود نمی آورد و تا یائسگی قطعی مورد توجه قرار نمی گیرد.
با گذشت زمان، سطح پایین استروژن روی سلامت استخوان و قلب و عروق و دیگر ارگان ها تأثیر می گذارد. به همین علت با نزدیک شدن به میان سالی، متخصصان زنان و پزشکان عمومی سطح کلسترول، قند خون و فشار خون شخص را به دقت بررسی و عادات سبک زندگی مثل ورزش و رژیم غذایی وی را کنترل می کنند.
متغییرهای زیادی در یائسگی مانند:سابقه بهداشت شخصی و خانوادگی، ژنتیک و سن، سطح عمومی بهداشت و سلامت و شرایط محیطی، سبک زندگی و البته عوامل طبیعی تأثیر دارد.
“