اگر نگاهی به جامعه سالمندان کشور که در حال افزایش است، بیندازیم، خواهیم دید که این گروه آسیب پذیر بیشتر از آن که به مسائل مادی و زرق و برق دنیا نیاز داشته باشند به عواطف و ابراز محبت و تکریم و احترام احتیاج دارند چرا که همیشه درصددِ بودن در کنار فردی هستند که نه تنها به آن ها آرامش دهد بلکه بتوانند از فرد مقابل خود نیز آرامش کافی دریافت کنند.
امّا در این میان، غریبه و آشناهایی هستند که مخالفت جدی خود را برای ازدواج فرد سالمند ابراز می کنند و از حقیقت تامین نیازهای عاطفی و روانی این قشر فرار می کنند تا خود را متقاعد کنند که برای سر و سامان گرفتن فرد سالمند چه زن و یا مرد دیر شده است و بر این باور هستند که در صورت موافقت با این موضوع مهم، قبح شکنی صورت می گیرد که این موضوع کاملا نادرست است چرا که تشویق به ازدواج افراد سالمند پیامدهای مثبت بسیاری را به همراه دارد.
سالمندان ۸ درصد ازدواجهای سال ۹۸ را به خود اختصاص دادند
زیرا ازدواج سالمندان اگر با دقت و به دور از مسائل حاشیه ای و در جهت خوشبختی و آرامش هر دو طرف در این دوره حساس زندگی آن ها صورت گیرد نه تنها برای زوجین سالمند بلکه برای خانواده آن ها و جامعه نیز می تواند مفید باشد و امید را به هر دو طرف تزریق کند.
تا جایی که اغلب روانشناسان به این موضوع که سنت حسنه پیامبر(ص) است توصیه فراوان کرده و از فرزندان و نزدیکان سالمندان درخواست می کنند که در تشکیل زندگی مشترک موفق سالمندی به افراد سالمند کمک کنند.
راحیل شمسایی، روانشناس بالینی در رابطه با ازدواج سالمندان اظهار کرد: ما دوران سالمندی را دوران آشیانه خالی مینامیم. یعنی فرزندان ازدواج کردهاند و زوج سالمند تنها شدهاند که در این شرایط ممکن است یکی از زوجین هم فوت کند و این تنهایی و نبود حمایت، سالمند را خیلی مورد آزار قرار دهد که در این صورت، ما باید سالمند را تشویق به ازدواج کنیم و از فرزندان وی درخواست کنیم که پدر یا مادر سالمند خود را در این مسیر همراهی کنند.
وی بیان کرد: گاهی اوقات سالمندانی را میبینیم که بعد از فوت همسرشان دوست دارند ازدواج کنند ولی از ترس حرفهایی که فرزندان و اطرافیانشان میزنند که بیشتر این حرف ها، خانمهای سالمند را در بر می گیرد یا از این کار منصرف می شوند و یا برای انجام این کار تردید می کنند و به تایید و موافقت اطرافیان خود نیاز دارند و در این میان، برخی از فرزندان هم بر این باور هستند که دوست ندارند فرد دیگری جای پدر و مادرشان را بگیرد. در این مواقع، سالمندان بسیار اذیت میشوند و تحت فشار قرار میگیرند. در حالیکه فرزندان آن ها سر خانه و زندگی خود هستند و این سالمند است که با سختی و مشقت فراوان زندگی خود را می گذراند و تنهاییهایی را متحمل میشود و دوست دارد فردی کنارش و همراهش باشد و از او پشتیبانی کند.
ازدواج سالمندان تابوی جامعه امروز
وی گفت: گاهی اوقات، در ازدواج سالمندان میبینیم که یک طرفی حاضر میشود با یک سالمندی ازدواج کند و این ازدواج به خاطر مقاصد مالی یا مقاصد دیگر صورت میگیرد که در این خصوص باید گفت که برای سالمندان عزیز باید موردی پیدا شود که همکفو آن ها باشد و سلایق و عقیدهها و طرز تفکر یکسانی با یکدیگر داشته باشند تا بتوانند ارتباط خوبی با همدیگر برقرار کنند. چرا که این ارتباط برای کسب آرامش بسیار مهم است و حتی این مورد شاید حساستر از انتخاب جوانان برای ازدواج باشد.
شمسایی تاکید کرد: اگر دلمان میخواهد که سالمندان بیشتر عمر کنند، بیشتر خوشحال باشند و از زندگی خود بهتر استفاده کنند، باید به آنها کمک کنیم تا ازدواجی خوب داشته باشند چرا که این مسئله باعث میشود که سالمندان به زندگی امید بیشتری به عنوان فاکتور اصلی زندگی خود داشته باشند. به این دلیل که در کنار کسی هستند که آن فرد از آن ها حمایت میکند و یکدیگر را دوست دارند و با همدیگر اوقات خوشی را سپری می کنند و به آرامش روحی و روانی مطلوبی دست پیدا می کنند.
علی اصغر کیهان نیا، روانشناس در رابطه با تفاوت نگرش به ازدواج سالمندان در گذشته و امروز اظهار کرد: در قدیم، همیشه ازدواج سالمندان، به عنوان عیب و تابو تلقی می شد تا جایی که اگر فردی در سالمندی قصد ازدواج داشت با جمله ” عشق پیری سراغش آمده است” روبرو می شد اما در سال های اخیر، تفکرات و نگاه های سنتی به این موضوع تغییر کرده است.
یک ترفند ساده برای رهایی سالمندان از افسردگی
وی با اشاره به مزایای ازدواج در دوران سالمندی تصریح کرد: هر انسانی به شریک زندگی، همدم و همزبان نیاز دارد و باید از تنهایی در آید که اگر زن یا مردی در میانسالی، شریک زندگی اش فوت کرد و قصد ازدواج مجدد داشت کار بدی انجام نداده و خیانت نکرده است و در حقیقت به دنبال شریک و مونس است.
کیهان نژاد گفت: وقتی زن و مردی در میانسالی ازدواج می کنند می توانند از لحاظ اقتصادی نیز یکدیگر را حمایت کنند و این موضوع برای هر دو طرف بسیار کمک کننده است.
وی ادامه داد: از دیگر مزایای ازدواج در سالمندی این است که هر دو طرف علاوه بر این که به آرامش و سلامت روحی دست پیدا می کنند بیش از قبل نیز مراقب سلامت جسمانی خود نیز هستند.
این روانشناس تاکید کرد: با توجه به اهمیت ازدواج موفق در سالمندی به فرزندان افراد سالمندی که شریک زندگی خود را ازدست داده اند توصیه می کنم که پدر یا مادر سالمند خود را تشویق به ازدواج کنند به این دلیل که ازدواج می تواند بارقه امیدی برای هر دو طرف باشد و آن ها را به زندگی امیدوارتر کند.
“