بیش از نیمی از زنان و مردانی که بیش از ۶۵ سال دارند به دلایل متعدد که در این نوشتار خواهد آمد با مشکلات خواب دست و پنجه نرم میکنند.
وقتی سنتان بالا میرود، کم کم متوجه تغییراتی در الگوی خوابتان میشوید. در مقایسه با گذشته به سختی میخوابید و در طول روز احساس خستگی میکنید و دوست دارید چرت بزنید. شما تنها نیستید: بیش از نیمی از زنان و مردانی که بیش از ۶۵ سال دارند به دلایل متعدد که در این نوشتار خواهد آمد با مشکلات خواب دست و پنجه نرم میکنند.
درد
آرتروز، دیابت، پشت درد، ریفلاکس معده و بیماریهایی که با افزایش سن مرتبط هستند میتوانند باعث بروز درد و بیدار شدن سالمندان شوند. در برخی از موارد، درمان جسمی یا جراحی میتواند درد را تسکین دهد. در غیر این صورت، پزشک ممکن است بتواند با دارو درمانی مشکل را حل کند. مصرف داروهای تسکین دهنده درد نیز مفید است.
بیماری عصبی
این گونه از بیماریها در نتیجه بروز مشکلاتی در سیگنالهای الکتریکی مغز و سیستم اعصاب مرکزی بروز میکنند. پارکینسون عامل بروز حرکات غیر ارادی در بدن بیمار است که در خواب و بیدار او را آزار میدهد. آلزایمر نیز بیمار را در ساعاتی که باید بخوابد ناآرام و آشفته میکند. پزشک با تجویز دارو میتواند علایم و نشانههای بیماری را تا حدی کنترل کند.
دارو
مصرف داروهایی که برای کنترل و درمان بیماری قلب و عروق، پرفشاری خون، پارکینسون، مشکلات تیروئید و … تجویز میشوند ممکن است در پروسه خواب اخلال ایجاد کنند. برخی از سالمندان پس از مصرف داروهای ضد احتقان بی خواب میشوند. پزشک میتواند با کاهش دوز یا تغییر دارو مشکل را حل کند.
شب ادراری
اگر سالمندی بیش از یک شب برای ادرار کردن از خواب بیدار میشود به شب ادراری مبتلا است. این مشکل به دلیل بروز بیماری خاص مثل دیابت، نارسایی قلبی، عفونت، التهاب و مشکلات مرتبط با افزایش سن بروز میکند. ننوشیدن مایعات به ویژه حاوی کافئین در ساعات اولیه شب میتواند از بروز شب ادراری پیشگیری کند.
یائسگی
وقتی در میانسالی پریود زنان متوقف میشود، بدن تولید هورمونهای استروژن و پروژسترون را به تدریج متوقف میکند. نتیجه توقف تولید هورمونها گر گرفتگی، افزایش میزان هورمون آدرنالین خون، احساس شدید گرما و عرق کردن است. پزشک میتواند با تجویز هورمونها مشکل را حل و از بروز اخلال در پروسه خواب جلوگیری کند.
تغییر ریتم خواب
وقتی سن بالا میرود افراد ممکن است در ساعات اولیه شب بخوابند و صبح زود از خواب بیدار شوند. به عبارت دیگر ساعت بیولوژیک بدن و ریتم خواب تغییر میکند. بهترین راه برای آرام شدن در ساعات اولیه شب و به تاخیر انداختن خواب، خواندن کتاب و گوش کردن به موسیقی آرام است.
آپنه
قطع شدن بیش از ۱۰ ثانیهای تنفس در طول خواب شبانه را آپنه میگویند. این اختلال معمولا در افرادی که بیش از ۵۰ سال دارند نمایان میشود. مبتلایان در طول روز احساس خستگی میکنند و کسل هستند. پزشک با انجام دادن آزمایش میتواند این اختلال را تشخیص دهد و برای درمانش اقدام کند.
سندرم پاهای بیقرار
این سندرم باعث میشود پاها حرکات غیر ارادی – سوزن سوزن شدن، خواب رفتن، احساس بودن شیئی خارجی در زیر پوست و … – انجام دهند. بروز این سندرم باعث بیخواب شدن فرد مبتلا میشود. وقتی این علایم در دستها بروز کنند آن را اختلال دورهای حرکت اندام مینامند. بیش از ۳۰ درصد از ۸۰ سالگان با سندرمهای پاهای بیقرار و اختلال دورهای حرکت اندام دست و پنجه نرم میکنند. پزشک میتواند به کنترل علایم سندرمها کمک کند.
سلامت روان
مشکلات روح و روان با افزایش سن نمایان میشوند. افرادی که از افسردگی، اختلال دو قطبی و … رنج میبرند با مشکلات خواب دست به گریبانند. بهترین کار برای جلوگیری از بروز و تشدید عوارض بیخوابی – اضطراب، دلشوره، تغییر خلق و خو و … – در این افراد مشورت با روانشناس است.
مشکلات قلب
تنگی نفس به خاطر نارسایی قلبی، درد قفسه سینه به خاطر گلو درد ( آنژین ) و … میتوانند در پروسه خواب اخلال ایجاد کنند. کم خوابی میتواند مشکلات قلب را تشدید کند. تغییر روش زندگی، دارو درمانی و عمل جراحی روشهای حل مشکل است.
“