سلامت همراه، اصطلاحی است که برای برنامههای کاربردی که در زمینه طبابت و سلامت سالمندان توسط دستگاههای ارتباطی همراه پشتیبانی میشوند، به کار میرود. امروزه با پیشرفتهایی که در فناوری اطلاعات رخ داده است و نقش مؤثری که این علم در نظام مراقبت سلامت بازی میکند، سلامت همراه، امکان رفع موانع مکانی و زمانی را برای ارائهدهندگان خدمات سلامت در راستای ارائه خدمات باکیفیت رفع کرده است .
همچنین دستگاههای موبایل که دائم به منابع اطلاعاتی متصل هستند و قابلیت بهروزرسانی آنها را فراهم میکنند، علاوه بر کمک به سلامت سالمندان میتوانند در کمک به پزشکان برای دسترسی به اطلاعات بهروز نیز مفید باشند و پشتیبانی تصمیمگیری در محل مراقبت را برای آنان فراهم کنند. در حال حاضر این ابزار به یکی از پرکاربردترین فناوریها در صنایع پزشکی تبدیل شده است. استفاده از روشهای جدید آموزشی با استفاده از گوشیهای هوشمند میتواند در کنترل بیماریها و عوارض آن به ویژه در سالمندان مؤثر باشد.
سلامت همراه یکی از کلیدیترین مؤلفههای نظام ملی سلامت الکترونیک است. این مؤلفه در نقشه راه پیادهسازی نظام ملی سلامت الکترونیک در کشورهای توسعهیافته و درحالتوسعه لحاظ شده و در حال بهرهبرداری به صورت پایلوت یا کامل در این کشورهاست. دلایل استفاده از این تکنولوژی در حوزه سلامت سالمندان گسترده است و از کاهش هزینه تا دسترسی بیشتر جامعه به خدمات بهداشت و سلامت میتواند گوناگونیهای زیادی داشته باشد
سازمان بهداشت جهانی سالمندان را نیروی جدید برای توسعه جامعه میداند. امروزه در آفریقا نگهداری از ۲۶ میلیون کودک یتیم که پدر و مادر خود را بر اثر ایدز از دست دادهاند، به عهده پدر و مادربزرگ آنهاست. به گزارش پایگاه خبری تحلیلی پارس، ایران جزو ده کشوری است که جمعیت آن به سمت کهنسالی و سالمندی پیش میرود. جمعیت کشور در ۳۰ سال آینده به نقطه سربهسر، یعنی برابربودن تعداد ولادت و فوت خواهد رسید؛ موضوعی که کارشناسان آن را بحران کهنسالی ایران میدانند.
نقش حمایتی در خانوادهها برای کهنسالان و سالمندان روبهکاهش است. این مسئله به صورت بنیانی ناشی از افزایش شکاف و فاصله نسلی بین جوانان و سالمندان، کاهش تعداد فرزندان و همچنین افزایش طول عمر سالمندان است که افزایش مراقبتهای بیشتر در دوره سالمندی را پررنگتر میکند
جمعی از دانشگاههای آمریکا و چین معتقدند فناوری تلفنهای همراه میتواند در کنترل سلامت سالمندان دیابتی محققان و پژوهشگران نقش کلیدی داشته باشد. بازیهای تعاملی و دسترسی آسان و ساده به برنامههای مختلف تلفنهای همراهی که متناسب با وضعیت سالمندان ساخته شدهاند، کمک بزرگی برای سالمندان به ویژه کهنسالان بیمار است. برای مثال، سالمندان دیابتی چینی با کمک سیستم مخصوص تلفن همراه با نام CADA، میتوانند میزان قند خون، وزن، رژیم غذایی، ورزشهای روزانه، فشار و حالات روحیروانی خود را تحت نظر داشته باشند که پیامد آن ایجاد و دسترسی به اطلاعات ارزشمندی است که به پزشکان امکان ارائه بهترین شیوههای درمانی بیماران را خواهد داد. عصر جدید، عصر فناوری اطلاعات IT نامیده شده و حوزه سلامت نیز از مزایا و پیامدهای اثربخش این فناوری بیبهره نبوده است. یکی از مهمترین پیشرفتهای صنعت مراقبت سلامت سالمندان در ۲۵ سال اخیر، توسعه IT در این صنعت است .
چنانچه دوره سالمندی با سلامت سالمندان و رفاه همراه شود، دوران بسیار خوشی از زندگی خواهد بود، اما اگر این دوره با بیماری و مشکلات روحیروانی و اجتماعی همراه شود، میتواند آسیبهای جبرانناپذیری در سطح جامعه و گروههای سنی دیگر ایجاد کند.
منبع: مجله سالمندی ایران