ویژگی های دوران سالمندی به ویژگی های مربوط به سالهای پس از میانسالی و قبل از پیری گفته میشود. این دوران بهطورکلی از ۶۰ سالگی شروع میشود، اما نمیتوان سن را معیار دقیقی برای شروع دوران سالمندی دانست.
برخی از سالمندان به دلیل داشتن شرایط بهتر در زندگی و مراقبتهای بهداشتی خوب، ممکن است نشانههای سالمندی را تا اوایل ۷۰ سالگی هم نشان ندهند. در این مطلب، مهمترین ویژگی های دوران سالمندی را بررسی خواهیم کرد.
بدیهی است درک ویژگی های دوران سالمندی میتواند به سالمندان کمک کند از سبک زندگی شاد و سالمی برخوردار شوند.
ویژگیهای دوران سالمندی
۱. کاهش تواناییهای فیزیکی و شناختی در دوران سالمندی، تواناییهای جسمی و قدرت شناختی فرد تا حدودی کاهش مییابد. به دلیل افزایش سن، تغییراتی در سلولهای بدن ایجاد میشود. بسیاری از سالمندان با ورود به این دوره، نسبت به خودشان و زندگی نگرش منفی پیدا میکنند که سبب افسردگی، زوال عقل و ناتوانی جسمی آنها میشود.
۲. تغییرات ظاهری ظاهر افراد با افزایش سن دستخوش تغییراتی میشود. بسیاری از سالمندان تغییراتی را در ظاهرشان تجربه میکنند. افتادگی بینی، تغییر شکل دهان به دلیل از دست دادن دندانها یا استفاده از دندان مصنوعی، تغییر حالت چشمها، چین و چروکهای عمیق و لکههای پوستی، نازک، سپید یا خاکستری شدن موی سر، تغییر شکل چانه و گونهها، خمیدگی پشت و افتادگی شانهها فقط برخی از تغییرات ظاهری افراد سالمند هستند که گریزناپذیرند و جزیی از ویژگی های دوران سالمندی.
از ویژگی های دوران سالمندی چه می دانید؟
۳. تغییرات خلقوخو یکی از مهمترین ویژگیهای دوران سالمندی تغییرات خلق و خوی فرد سالمند است. با افزایش سن، فرد سریعتر خسته و بیحوصله میشود و در برابر تغییرات فیزیکی و روانی خودش واکنشهای مختلفی نشان میدهد. برخی از سالمندان به دلیل اینکه نمیتوانند خودشان را با این تغییرات هماهنگ کنند، بدخلق و پرخاشگر میشوند.
برخی دیگر با مشاهدهی این تغییرات در لاک خودشان فرو میروند و مستعد افسردگی خواهند بود. متأسفانه در این میان، قضاوتهای بیجای اطرافیان هم این شرایط را تشدید میکند.
بهعنوان مثال، هنگامی که سالمند مشاهده میکند اطرافیانش در برابر فعالیتها یا ظاهر فیزیکیشان به آنها میگویند «دیگر سنی از شما گذشته» یا «این کارها مناسب سن شما نیست» سعی میکنند ویژگی های دوران سالمندی را پنهان کنند.
با این کار، این توهم در آنها ایجاد میشود که «هنوز آنقدرها پیر نشدهام» و به خودشان فشار میآورند.
۴. ناسازگاری یکی از ویژگی های دوران سالمندی که خیلی هم مهم است، ناسازگاریست. متأسفانه باز هم به دلیل نگرش نامطلوب گروههای اجتماعی مختلف نسبت به سالمندان، جای تعجبی هم ندارد که این افراد سعی کنند رفتارهایی از خودشان نشان دهند که حاکی از ناسازگاری آنها با شرایط و اطرافیان است.
چگونه میتوانیم سالمندان را شاد نگه داریم؟ اطرافیان سالمندان میتوانند با درک ویژگی های دوران سالمندی، به این عزیزان کمک کنند تا با تغییرات روحی و جسمی خودشان کنار بیایند. انگیزه دادن به سالمند نقش بسیار مهمی را در این دوران ایفا میکند.
چگونه تغییر سبک زندگی سالمندان میتواند به شادتر زیستن آنها کمک کند؟ دیدگاه آنها را به زندگی عوض کنید. یک سالمند شاد به نگرش مثبت دربارهی خود و زندگی نیاز دارد. سعی کنید بیشتر با آنها وقت بگذرانید و به حزفهایشان گوش دهید. یادآوری خاطرات شیرین گذشته برای این افراد بسیار لذتبخش است.
بدون دخالت در تصمیماتشان، اجازه بدهید خودشان آنطور که دوست دارند زندگی کنند. به آنها کمک کنید الگوی رضایتبخش و قابلقبولی از زندگی اجتماعی برای خودشان داشته باشند. تشویقشان کنید به فعالیتهای مورد علاقهشان بپردازند. خودتان از کلیشههای سالمندی دست بردارید و مدام تغییرات ظاهری و سنی آنها را یادآوری نکنید.
نیازی نیست مدام بگویید «این رفتار به سن و سالت نمیآید»، «دیگر پیر شدهای» یا «این کار برای سن تو زشت است». گاهی وقتها کارهایی را به آنها بسپارید. بسیاری از سالمندان از اینکه احساس کنند دیگر به درد کاری نمیخورند به افسردگی سوق پیدا میکنند. در دوران سالمندی، برخی از بیماریها و مشکلات جسمی مانند اختلال در گردشخون، کاهش سوختوساز بدن، بیماری قلبی، فشارخون بالا، کلسترول بالا، رماتیسم، کاهش قدرت بینایی، شنوایی و سوءتغذیه (به دلیل دلایل اقتصادی) بسیار رایج است.
سعی کنید در کنترل این شرایط یا جلوگیری از آنها طوری عمل کنید که سالمند احساس ناراحتی نکند یا نسبت به خودش نگرش منفی پیدا نکند. بهعنوان مثال اگر نمک برای او خوب نیست، به او نگویید «تو نباید زیاد نمک بخوری، خودت را با ما مقایسه نکن». خودتان هم مصرف نمک را کاهش دهید و به او بگویید برای سلامتی همهی ما بهتر است که کمتر نمک مصرف کنیم.
سالمندان بخش مهمی از خانوادهها و جامعه هستند و این زنجیرهی انسانی مدام تکرار میشود. یادمان نرود که ما الگوهای فرزندان خودمان هستیم. رفتار ما با سالمند، به کودکان ما میآموزد که در آینده با ما و دیگران چگونه رفتار کنند. نسل سالم، جامعهای سالم را تشکیل خواهند داد که زندگی در آن لذتبخشتر است.
منبع:brainkart.com
“