خانه سالمندان برای افراد سالخورده مزایا و معایب خاص خود را دارد که در این گزارش به تمام مزایا و معایب آن می پردازیم تا شما بتوانید در مورد محل نگهداری پدر یا مادرتان تصمیم درستی بگیرید.
به گزارش خبرنگار شادمان، حتما تاکنون اسم خانه سالمندان به گوشتان خورده و نسبت به آن در ذهنتان کلیشه ای شکل گرفته است. بعضی از خانه سالمندان خوششان نمی آید و تصورنمی کنند که پدر یا مادر خود را به این مرکز بفرستند، بعضی هم دنبال خانه سالمندان مناسب می گردند تا پدر یا مادر پیر خود را برای نگهداری به انجا روانه کنند.
اما خانه سالمندان چگونه محلی است؟ خانه سالمندان محلی است که در آن از افراد سالخورده نگهداری می شود. سالمندی دوره ای حساس از زندگی است که توانایی استقلال فرد به دنبال ابتلا به بیماری های جسمی و ذهنی کمتر می شود.
به عنوان مثال زمانی که فرد سالمند مبتلا به آلزایمر است و امکان مراقبت از خودش را ندارد، ممکن است فشار زیادی روی شما به عنوان مراقب وارد شود.
از طرفی صحبت کردن و ارتباط عاطفی با افراد مسن بسیار اهمیت دارد. مشغله های کاری و زندگی باعث می شود که نتوانید برای فرد سالمند وقت کافی بگذارید پس او ناچار است بیشتر اوقات را در تنهایی سپری کند که می تواند باعث بروز علائم افسردگی در او شود. فراهم کردن محیطی امن و رضایت بخش برای سالمندان اهمیت زیادی دارد. ر
بیشتر بخوانید:
وظایف روانشناس در خانه سالمندان چیست؟
خانه سالمندان ، خوب یا بد؟
عوامل مختلفی مانند مشکلات جسمانی خودتان، نیاز به مراقبتهای ویژه سالمند، فضای نامناسب محیط خانه، مشغله زیاد، نگرانی برای فروپاشی زندگی زناشویی ممکن است برای شما چارهای جز فرستادن پدر یا مادرتان به خانه سالمندان نگذارد. در ادامه به بررسی مزایا و معایب خانه سالمندان می پردازیم:

مزایای خانه سالمندان
خانه سالمندان آنطور که به نظر می رسد مکان نامناسبی برای سالمندان نیست. خانه سالمندان مرکزی است که در آن پرستار و پزشک به طور ۲۴ ساعته به مراقبت از سالمند می پردازند و در صورت بروز هرگونه مشکل جدی با فوریت های پزشکی بهترین خدمات را به سالمند بیمار می رسانند. مزایای خانه سالمندان به طور خلاصه به شرح زیر است:
۱- خانه سالمندان و دسترسی به منابع بسیار
زندگی در خانه سالمندان، امکان دسترسی به منابعی را میدهد که سالمندان نیاز دارند. دیگر نیازی نیست آن ها نگران این باشند که مثلا چطور با گوشی تلفن همراه کار کنند، چون کارمندان با خوشرویی به آنها کمک میکنند و اطلاعات لازم را درباره هرچه نیاز داشته باشند، به آنها میدهند.
بیشتر بخوانید:
خانه سالمندان برای افرادی که آلزایمر دارند بهتر است
۲ – خانه سالمندان و خدمات بهداشتی و درمانی
بهترین قسمت خانه سالمندان، پرستاران، پزشکان و خدمات مراقبتی و درمانی تخصصی است. سلامت سالمندان به کسانی بستگی دارد که به آن ها خدمات پرستاری و درمانی ارائه میدهند. این خدمات شامل موارد زیر می باشد:
خدمات پزشکی
خدمات مراقبتی
خدمات پرستاری
خدمات اورژانسی
خدمات توانبخشی
خدمات فیزیوتراپی
۳- امنیت در خانه سالمندان
زندگی در خانه سالمندان، آنها را از خطراتی که سر راهشان قرار می گیرد ، در امان میدارد. این موضوع در مورد سالمندان مبتلا به آلزایمر اهمیت بیشتری دارد. اگر سالمندی در خانه خود فراموش کند قفل کند، در امان نخواهد بود.

۴ – راحتی خیال خانواده سالمند
بیشتر اوقات اعضای خانواده از سالمندان مراقبت میکنند، البته این عمل بسیار پسندیدهای است، اما اگر خودتان هم خانه و خانوادهای داشته باشید که نیاز باشد به آنها هم توجه کنید، کار برایتان بسیار سخت میشود و شاید نتوانید آن طور که باید و شاید به هر دو برسید و زندگی برایتان ملال آور شود. خانه سالمندان راه خوبی برای مراقبت شبانه روزی از سالمندان به طور شایسته است.
بیشتر بخوانید:
محبت به سالمندان را یاد بگیرید
۵- خانه سالمندان و کمک به سالمند برای امور شخصی
برای سالمندانی که در انجام امور شخصیشان ناتوانند، خانه سالمندان جای فوق العادهای است. در خانه سالمندان به آنها برای انجام کارهای روزمره شامل : رفتن به توالت و حمام، لباس پوشیدن، غذاخوردن، راه رفتن و … کمک میشود. با کهولت سن، انجام برخی کارهای روزمره برای انسان دشوار می شود و سالمند بسیاری از تواناییهای خود را از دست میدهد و نیاز به مراقبت بیشتری دارد.
۶- انجام کارهای خانه
سالمندان به سختی میتوانند کارهای خانه مثل نظافت، پخت و پز و … را انجام دهند. داشتن کسی که این کارها را انجام دهد، میتواند با ارزش باشد و در وقت و انرژی آنها و البته شما صرفهجویی کند. علاوه بر این در خانههای سالمندان هر روز به عزیزان شما غذا و میان وعده میدهند و نیازی نیست مدام نگران خورد و خوراک عزیزانتان باشید. علاوه بر این متخصصین تغذیه با توجه به نیاز و بیماری سالمندان، رژیم غذایی خاصی را توصیه میکنند.
بیشتر بخوانید:
ویژگی های پرستار سالمند ایده آل
۷- محیط اجتماعی پویا در خانه سالمندان
خانههای سالمندان یک شبکه اجتماعی داخلی دارند. آنها میتوانند با هم سن و سالهای خود دوست شوند. بسیاری از خانهها رویدادهای سازمان یافته دارند که به سالمندان اجازه میدهد بیرون بروند و دوستان جدید پیدا کنند. انسان با کهولت سن، دچار افسردگی میشود بنابراین مهم است که شاد بماند و این راهی برای احساس شادی است و اینکه احساس تنهایی نکنند.
.jpg)
معایب خانه سالمندان
معمولا سالمندان ترجیح میدهند سالهای باقی مانده عمر خود را در خانه خود، در کنار فرزندان و خانواده خود سپری کنند برای فرد سالمندی که به دلیل بیماری دچار افسردگی شده است، رفتن به خانه سالمندان افسردگی او را تشدید میکند؛ چرا که حس طرد شدن از سوی عزیزانش به او فشار مضاعفی وارد میکند. ممکن است فضای خانه سالمندان برای افراد یکنواخت و عادی باشد و موجب تضعیف روحیه آنها گردد. از طرفی دوری از فرزندان و خانواده برای سالمندان بسیار سخت و ناراحت کننده است؛ به همین دلیل لازم است فرزندان به صورت مرتب به والدین خود سر بزنند و از آنها غافل نمانند.
بیشتر بخوانید:
نظر روانشناسان و جامعه شناسان در مورد ازدواج سالمندان چیست؟
چرا سالمندان به مراقبت احتیاج دارند؟
پیر شدن امری طبیعی می باشد، در این دوران، نیازهای روحی و جسمی خاصی وجود دارد. در دوران سالمندی میزان نگهداری و مراقبت از سالمندان باید افزایش پیدا کند. عدم تامین نیازهای سالمندان به درستی مسائل و مشکلات خاص خودش را به دنبال دارد. نیازهای دوران سالمندی به شرح زیر است:
نیازهای سالمندان
۱- نیازهای روحی دوران سالمندی
سلامت روحی و دوری از استرس ها و افسردگی ها نیاز اساسی فرد سالمند است. مسائلی باعث می شود سالمندان در این دوران دچار اختلال های روحی شوند و نیاز به مراقبت داشته باشند که به شرح زیر است:
آلزایمر
استرس
اضطراب
ترس از مرگ
روان پریشی
خستگی مفرط
افکار خودکشی
علائم افسردگی
احساس ناکامی
از دست دادن عزیزان
تغییر در الگوی خواب کم خوابی یا پرخوابی
مشکلات حسی به ویژه دیداری- شنیداری
این ناسازگاری ها بصورت بالینی و با کمک روانشناس و روانپزشک قابل درمان است.
بیشتر بخوانید:
راه های مقابله با ویروس کرونا در خانه های سالمندان+نکات بهداشتی
۲- نیازهای روانی دوران سالمندی
نیاز به همسر و ازدواج
دریافت مشاوره درمانی
توجه به سالمند از طرف جامعه
توجه به سالمند از طرف خانواده و فرزندان
دریافت مشاوره و صحبت کردن با افراد همسن خود
نیاز به انجام اعمال عبادتی : شرکت در مراسمات مذهبی، دعا، نماز و …

۳- نیازهای اجتماعی و اقتصادی سالمند
نیاز سالمندان به تفریح
داشتن امنیت روحی و جسمی
حفظ حرمت سالمند : احترام به سالمندان
داشتن پشتوانۀ مالی و احساس امنیت : نیاز به حقوق ماهانه
احتیاجات معیشتی سالمند : نیاز به مسکن مناسب، خوراک و پوشاک
۴- نیازهای جسمی و بهداشتی سالمند
داشتن بیمه های درمانی و احتمالی
دریافت مشاوره های بهداشتی و درمانی
کمبود کلسیم و ویتامین B شایع در سالمندان
انجام چکاپ های منظم دکتر : بهداشت و درمان مناسب
داشتن تغذیه مناسب : دریافت پروتئین، ویتامین، سبزیجات
شرکت در برنامه های توان بخشی : ورزشهای مناسب و سبک، استخر، فیزیوتراپی، مسافرت
فرزندان سالمند باید روش مراقبتی را انتخاب کنند که پاسخگوی مناسب نیازهای سالمندان باشد. دراین مقاله مزایا و معایب خانه سالمندان را بررسی و سپس آن را با روش مراقبت از سالمند در خانه مقایسه می کنیم.
بیشتر بخوانید:
هر آنچه باید در خصوص نگهداری و مراقبت از سالمندان بدانیم
استانداردهای خانه سالمندان
این استاندارد ها در دنیا مشخص است و بهزیستی هم آن را مشخص کرده است. به لحاظ فیزیکی، به لحاظ مراقب و خدماتی که ارائه می شود استاندارد های مشخصی وجود دارد که این استانداردها هم باید بر طبق اصول باشد. مهم ترین این استاندارد ها فضای مناسب، تعداد مراقب کافی و تغذیه مناسب، فعالیت جسمی و ذهنی کافی سالمند است و باید توجه داشت که در این خانه سالمندان ارتباطات اجتماعی سالمند با خانه و جامعه قطع نمی شود.

اگر خانه سالمندان استاندارد باشد و ارتباط سالمند با خانواده حفظ شود، معمولا در سالمندی که به خانه سالمندان می رود مشکل روحی جدی ایجاد نمی شود، اما متاسفانه چون ارتباط سالمندان در بسیاری از خانه های سالمندان با جامعه و خانواده قطع می شود، در بسیاری از موارد مشکلات شناختی پیدا کرده یا این مشکلات آنها تشدید می شود. خانه سالمندان جدایی باعث انزوی اجتماعی در سالمندان می شود. لذا افسردگی و اضطراب از جمله مشکلات روانی سالمندان در خانه های سالمندان است.
بعد از حضور سالمند در سرای سالمندان باید خانه سالمندان در شرایط استاندارد قرار داشته باشد، محیط فیزیکی و تعداد مراقبان آموزش دیده کافی باشند تا فرد بتواند سبک زندگی سالم از لحاظ تغذیه و ورزش داشته باشد و به محض اینکه شرایط فرد به شکل ایده آل برگشت و مشکلی نداشت به جامعه بتواند برگردد.