اگر شما مسئولیت نگهداری و مراقبت از سالمند عزیزی را در خانه دارید یا شغل شما پرستاری از سالمندان است، پیشنهاد میکنیم با خواندن این مقاله همراهمان باشید.
کمپوت میوه یا میوه تازه؟
کمپوت، میوههای جوشانده شده در شربت شکر هستند که توسط کارخانهها یا در خانه تهیه میشوند. زمانیکه شما میوهای را کمپوت میکنید، میتوانید مدت ماندگاری آن را افزایش دهید. اما آیا مصرف میوههای کمپوتی برای سالمندان مناسب است؟
بسیاری از افراد با افزایش سن و پا گذاشتن به مرحله میانسالی و سالمندی، دچار یبوست میشوند. یبوست در افراد با سنین بالا، دارای علل مختلفی است. کمآبی، عدم تحرک، مصرف نکردن میوه و سبزیجات در حد نرمال میتواند همگی عللی برای بروز یبوست در سالمندان باشد.
بسیاری از سالمندان با مصرف میوه و سبزیجات خام دچار معده درد، نفخ و دلپیچه میشوند. یا به دلیل وجود دندان مصنوعی و پروتز، توانایی جویدن به صورت کامل میوهها را ندارند. در نتیجه مصرف کمپوت میتواند جایگزین مناسبی برای میوه باشد.
مسلما مصرف میوهها نسبت به کمپوت آن، دارای اولویت است، اما در مواردی که سالمند توانایی هضم میوه را ندارد، میتواند در حد بسیار کم از کمپوتهای کارخانهای استفاده کند.
در فصل تابستان میوههای بسیاری وجود دارد که برای کمپوت شدن مناسب هستند. گیلاس، زردآلو، گلابی و سیب جزء میوههایی است که میتواند کمپوت خوشمزهای را برای شما ایجاد کند.
برای اینکه بتوانید سلامتی سالمند عزیزتان را تضمین کنید، میتوانید در فصل تابستان پوست تمامی این میوهها را با بخارپز کردن یا انجماد، بگیرید، کمی شکر بریزید و بپزید. بعد از پخت و سرد شدن میتوانید آنها را در ظروف شیشهای ریخته تا سالمندتان به هنگام نیاز مصرف کند.
فواید مصرف کمپوت در سالمندان
در افرادی که سن بالایی دارند، برای حفظ سلامتی رودهها نیازمند این هستیم که دوز مصرفی مواد غذایی فیبردار را افزایش دهیم. فیبر در میوهها و سبزیجات به فراوانی وجود دارد. همانطور که اشاره کردیم، بسیاری از سالمندان با مصرف میوهها دچار دل درد و دل پیچه میشوند. کمپوت میتواند مزیت های فراوانی به همراه داشته باشد. راحتی در جویدن، راحتی هنگام هضم (بدون احساس نفخ و معده درد)، از بین رفتن یبوست و تقویت رودهها همگی دلایلی است که سالمندان به مصرف کمپوت علاقه نشان میدهند.
اما پیشنهاد میکنیم که در مصرف آن زیادهروی نکنید و به صورت ۱ روز در میان، ۳ وعده در هفته کمپوت را در رژیم غذایی سالمند قرار دهید.
مصرف کمپوت به چه افرادی توصیه نمیشود؟
اما مصرف کمپوت برای همه سالمندان مناسب نیست. در کنار تمام خواص و مزایا، به مضرات و تشدید بیماری در برخی از سالمندان هم توجه کنید.
مصرف کمپوت به خصوص کمپوتهای کارخانهای به سالمندانی که به بیماری دیابت دچار هستند یا اضافه وزن دارند اصلا پیشنهاد نمیشود.
کمپوتها به دلیل دارا بودن مقدار زیادی شکر میتواند موجب تشدید بیماری قند و افزایش بیشتر وزن در سالمندان شود.
برای آن دسته از سالمندانی که توانایی مصرف میوه خام و کمپوت میوه ندارند، پیشنهاد میکنیم از میوههای رسیده و یا پوره میوه بدون قند و شکر استفاده کنند.
کمپوت خانگی میتواند گزینه خوبی برای مصرف میوه در سالمندانی باشد که نباید مواد قندی زیادی دریافت کنند.
از سوی دیگر، کمپوتهای کارخانهای به دلیل مصرف مواد مختلف مانند طعم دهنده، نگهدارنده و افزودنیهای مجاز در محصولاتشان، امکان بروز آلرژی و حساسیت در سالمندان را افزایش میدهد.
در تهیه کمپوت خانگی توجه به این نکته اهمیت دارد که، برخی از ویتامینهای موجود در میوهها، ویتامینهای حلال در آب، مانند ویتامین B و C در اثر حرارت و گرما از بین میروند. مابقی ویتامینها که حلال در چربی هستند هنوز در میوههای کمپوت شده باقی میماند. پس این باور را کنار بگذارید که با مصرف میوه کمپوت شده، سالمند تمام ویتامینهای مورد نیازش را به دست میآورد. شاید نیاز باشد در کنار مصرف کمپوت، سالمند از ویتامینها مکمل هم استفاده کند.
“