ویتامین D چیست؟
ویتامین D یکی از ضروریترین ویتامینها در بدن است که برا حفظ استخوانسازی استفاده میشود. وظیفه این ویتامین در بدن این است که کلسیمی که در غذا وجود دارد را جذب خون کند. کمبود این ویتامین در سالمندان باعث میشود که سالمند شما به بیماری راشیتیسم و ریکتز دچار شود. در صورتی که مواد معدنی مورد نیاز بدن به اندازهی ضروری به بدن نرسد، باعث میشود که استخوانها نرم و بدشکل شوند.
همچنین تحقیقات جدیدی که بر روی ویتامین D انجام شده است، نشان میدهد که این ویتامین بر روی بسیاری از بیماریهای دیگر تأثیرگذار است. به همین دلیل کمبود این ویتامین میتواند باعث بروز تعداد زیادی از بیماریها شود.
افزایش خطر مرگومیر ناشی از بیماریهای قلبیوعروقی، نقص در تواناییهای شناختی و مغزی در سالمندان، آسم شدید در کودکان و سرطان، از عوارض کمبود ویتامین D در بدن است. همچنین تحقیقات نشان میدهد که ویتامین D میتواند در پیشگیری بسیاری از بیماریهایی همانند انواع دیابت، فشارخون و ام اس، نقش داشته باشد.
تشخیص کمبود ویتامین D
ویتامین D در بدن به شکل ۲۵ هیدروکسی ویتامین D وجود دارد. راه تشخیص میزان ویتامین D در بدن نیز اندازهگیری میزان طبیعی ۲۵ هیدروکسی ویتامینD است. استاندارد این میزان در سالهای اخیر بهدلیل شایعشدن بیماری کمبود ویتامین D تغییر کرده است.
درباره میزان ویتامین D موجود در خون اختلاف نظرهای زیادی وجود دارد؛ اما در حال حاضر میزان ۲۵ هیدروکسی ویتامین D در حد ۲۰ تا ۵۰ نانوگرم در میلیلیتر برای افراد سالم کافی است و میزان پایینتر از ۱۲ نانوگرم در میلیلیتر بیانگر کمبود ویتامین D در بدن سالمند است.
اندازه گیری ویتامین D
نظر پزشکان در زمینه اندازه گیری ویتامین D این است که این اندازه گیری برای اغلب افراد احتیاج نیست و بیشتر سالمندان و افرادی که در معرض خطر این بیماری هستند نیازمند به اندازهگیری ویتامین D هستند. اگر این میزان از مقدار استاندارد کمتر باشد، باید درمان را برای سالمندان آغاز کرد.
افراد پرخطر افرادی هستند دچار بیاشتهایی عصبی هستند، افرادی که برای درمان چاقی عمل بایپس معده را انجام داده اند، افرادی که دچار اختلالات سوءجذب گوارشی همانند بیماری سلیاکاند، افرادی که پوست تیره دارند یا کل پوست بدنشان را با لباس میپوشانند. این افراد برای اندازهگیری میزان ویتامین D در بدن باید اقدام کنند. سالمندان نیز به دلیل اینکه در گروه سنی پرخطر قرار دارند و ممکن است کمبود این ویتامین در بدن خطرات جدی ایجاد کند نیز باید آزمایش دهند.
همچنین افرادی که دچار استئوپنی هستند نیز باید آزمایش دهند. (بیماری استئوپینی بهدلیل کمبود مواد معدنی موجود در بدن بهوجود میآید و با پوکی استخوان متفاوت است)، افرادی که دچار بیماری پوکی استخوان هستند، کسانی که دچار مشکلات اسکلتی و عضلانی هستند، خانمهای باردار برای اینکه میزان ویتامینD آنها باید بیشتر از سایر افراد باشد، باید آزمایش مربوطبه اندازهگیری ویتامینD را انجام دهند.
عواملی که باعث کمبود ویتامین D در بدن سالمندان میشود
- تغذیه نامناسب
اگر رژیم غذایی که سالمند شما مصرف میکند حاوی ویتامین D نباشد، میزان ویتامین D در بدن سالمندتان کاهش پیدا میکند. این نوع کاهش ویتامین معمولاٌ در کسانی که رژیم غذایی گیاهخواری دارند، بیشتر دیده میشود. اغلب غذاهایی که حاوی ویتامین D هستند، منشاء حیوانی دارند. مثل: ماهی و روغن ماهی، زرده تخممرغ، شیر غنیشده با ویتامینD و جگر گاو و گوسفند. سعی کنید در رژیم غذایی سالمندان بیشتر از موادی با منشاء حیوانی استفاده کنید. سعی کنید بهجای استفاده از گوشتهای قرمز از گوشت ماهی استفاده کنید. چرا که گوشت ماهی علاوه بر اینکه دارای مقدار زیادی ویتامین D است سرشار از امگا۳ است که برای بدن بسیار مفید است.
- قرارگرفتن در برابر نور خورشید
اگر سالمند شما دچار مشکلات کمبود ویتامین D در بدن است، ممکن است میزان قرارگرفتن در برابر نور خورشید کم بوده باشد. نور خورشید باعث فعالسازی پیشساز ویتامین D در بدن میشود. ممکن است مدت سالمند شما زمان زیادی را در خانه سپری کرده باشد یا لباسهای بلند بپوشد، حتی ممکن است بهدلیل موقعیت مکان خانهی سالمند شما نور به میزان کافی وارد خانهی سالمند شما نشود و سالمند زمانی که در خانه است به میزان کافی نتواند از نور خورشید استفاده کند. همچنین ممکن است شغل سالمند شما بهنحوی باشد که زمان زیادی را دور از نور خورشید است. همهی این عوامل باعث میشود که سالمند شما نتواند به خوبی نور کافی دریافت کند و به همین دلیل میزان ویتامین D موجود در بدن سالمند شما کم است.
- داشتن پوست تیره
ممکن است سالمند شما پوست تیره داشته باشد. افرادی که پوست تیره دارند، میزان رنگدانه ملاتونین که رنگ پوست را تعیین میکند،کمتر است. به همین دلیل نمیتوانند به خوبی نور خورشید را جذب کنند و میزان ویتامین D در افرادی که رنگ پوست تیره دارند، کمتر است.
“