در بین افراد مختلف در جامعه، سالمندان بیشتر از سایر افراد در معرض خطر قرار دارند. افراد بالای ۶۵ سال به علت بیماریهای زمینه ای و تضعیف سیستم ایمنی، آسیب بیشتری از این بیماری میبینند. به همین علت نیاز است تا با اقدامات مناسب از ابتلا به کرونا جلوگیری کنند یا در صورت مبتلا شدن به این بیماری، رفتارهای مراقبتی صحیحی داشته باشند.
کرونا و سیستم ایمنی بدن سالمند
کرونا با تاثیر مستقیمی که بر روی سیستم ایمنی میگذارد، باعث تضعیف قوای جسمانی فرد میشود و معمولا عملکرد صحیح را از او میگیرد. بدن این افراد معمولا رویارویی با ویروس را به شیوه های مختلفی نشان میدهد که در نهایت موجب ضعیف شدن بدن و سیستم ایمنی فرد میشود. بیماری های زمینه ای مثل دیابت، بیماری های قلبی یا عواملی مثل تغذیه نامناسب میتواند احتمال ابتلا به بیماری کرونا را افزایش دهد.
در ابتلا به بیماری کرونا، سالمندان به دلیل بیماری های زمینه ای و تضعیف سیستم ایمنی، بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند. به همین دلیل نیاز است تا قرنطینه و رعایت پروتکل های بهداشتی در این افراد جدیتر صورت گیرد. تغذیه درست یکی از بهترین راه های کنترل و پیشگیری از بیماری کرونا خصوصا در سالمندان است. به همین دلیل میتوان با استفاده از این راهکارهای ساده، خطر ابتلا به بیماری های مختلف از جمله ویروس کرونا را به خصوص در سالمندان کاهش داد.
مواد غذایی برای در امان ماندن از کرونا
امروزه اهمیت تغذیه بر کسی پوشیده نیست. داشتن سبک زندگی سالم و تغذیه مناسب میتواند فرد را از بسیاری از بیماری ها در امان بدارد. در پاندمی کرونا نیز بسیاری از پزشکان توصیه میکنند که افراد تغذیه مناسبی داشته باشند و از مواد مغذی و پروتئینی به میزان زیاد بهرهمند شوند. سالمندان به عنوان یکی از گروه های پرخطر در جامعه باید اهمیت بیشتری برای تغذیه خود قائل شوند و مراقبت بیشتری داشته باشند.
بهتر است افراد، خصوصا سالمندان روزانه از سبزیجات مختلف و سالادها استفاده کنند. همچنین میتوانند در کنار این موارد، از آبلیمو و آب نارنج استفاده کنند. هویج و کدو حلوایی دارای خواص بسیار زیادی هستند و با به کار بردن آنها در غذاهای مختلف، خصوصا در وعده های غذایی سالمندان میتوانید به تقویت سیستم ایمنی آنها کمک کنید.
پیاز یکی از مواردی است که از ویتامین C زیادی برخوردار است. میتوانید از پیاز خام همراه با غذا استفاده کنید و از ویتامین های آن بهرهمند شوید. میوه های سرشار از آنتی اکسیدان یکی دیگر از گزینه هایی هستند که از شما در برابر بیماری های مختلف مثل کرونا محافظت میکنند. از این میوهها میتوان به انار، گریپ فروت، پرتقال توسرخ و… اشاره کرد. غذاهای آبکی مثل آش و سوپ میتوانند باعث عملکرد بهتر شما در برابر ویروس های مختلف از جمله ویروس کرونا شوند. به همین علت در صورتی که علائم اولیه را در خود مشاهده کردید، میتوانید از این غذاها استفاده کنید.
آهن و روی میتوانند به شکل موثری سیستم ایمنی شما را تقویت کنند. تاثیر این دو عنصر بسیار زیاد است و در صورتی که بدن با فقدان آنها روبهرو شود، تاثیر منفی آن بر سیستم ایمنی قابل مشاهده است. به همین علت باید در زمان همه گیری کرونا، از مواد غذایی سرشار از آهن و روی استفاده کنید. از این مواد غذایی میتوان به حبوبات، شیر و لبنیات، گوشت، سبزیجات مثل اسفناج و خشکبار اشاره کرد. حبوبات علاوه بر آهن و روی، ویتامین C نیز دارند که در نتیجه میتوانند بسیار مفید باشند.
در کنار استفاده از مواد غذایی مفید باید به این نکته توجه کنید که از خوردن بسیاری از غذاها و مواد خوراکی در این دوران باید بپرهیزید. استفاده از سوسیس، کالباس و به طور کلی فست فودها میتوانند اثرات زیانباری بر سلامتی شما داشته باشند و از ورود مواد غذایی مفید به بدن شما جلوگیری میکنند. همچنین مصرف غذاهایی که خوب پخته نشدند، مثل تخم مرغ عسلی یا کباب هایی که مغزپخت نشدند، توصیه نمیشود. تغذیه تاثیرات گستردهای بر سلامتی شما میگذارد. به همین دلیل پزشکان توصیه میکنند افراد خصوصا سالمندان، بیشتر به تغذیه و سبک زندگی خود توجه کنند.
مصرف منابع پروتئینی برای در امان ماندن سالمندان از کرونا
طبق آمارهای ارائه شده توسط وزارت بهداشت، بیشتر سالمندان دچار کمبود پروتئین هستند. این کمبود پروتئین میتواند منجر به مشکلات و بیماریهای جدیتری در آنها شود. به همین دلیل نیاز است تا آنها پروتئین مورد نیاز خود را از مواد غذایی مختلفی تهیه کنند. در سنین سالمندی افراد باید توجه داشته باشند که از ورود مواد دارای کلسترول و چربی بالا به بدن خود جلوگیری کنند. به همین دلیل برای دریافت پروتئین مورد نیاز میتوانند از گوشت های با چربی کم، ماهی، مرغ، لبنیات کم چرب، سفیده تخم مرغ و… استفاده کنند. ماهی به دلیل داشتن امگا ۳ و ویتامین D میتواند به عنوان یک ماده غذایی مفید برای تقویت سیستم ایمنی نیز به شمار آید.
علاوه بر منابع حیوانی پروتئین، سالمندان میتوانند از منابع گیاهی نیز استفاده کرده تا از آن طریق، پروتئین مورد نیاز خود را تامین کنند. بهترین مثال برای منابع گیاهی پروتئین، حبوبات است. اگر حبوبات همراه با غلات استفاده شوند، به میزان بسیار زیادی نیاز سالمندان را به پروتئین برطرف میکنند. سالمندان با استفاده مواد غذایی غنی از پروتئین میتوانند تا حدود زیادی از ابتلا به ویروس کرونا جلوگیری کنند. در صورت ابتلا نیز با تغذیه مناسب و رعایت نکات بهداشتی میتوانند دوره درمان خود را کوتاه کنند. بنابراین مصرف حبوبات یکی از راه های در امان ماندن از کرونا است.
تاثیر نوشیدن مایعات بر ویروس کرونا
هر فردی در طول زندگی خود نیاز دارد تا مایعات را به میزان مناسبی مصرف کند. سالمندان نیز با وجود بیماری ها و مشکلات مختلفی که دارند، اهمیت مصرف مایعات را بهتر درک میکنند. مصرف به اندازه آب میتواند از بروز بسیاری از مشکلات در بدن هر فرد جلوگیری کند. ویروس کرونا نیز یکی از بیماری هایی است که مایعات میتوانند تا حد خوبی با آن مبارزه کنند. به همین علت توصیه میشود برای در امان ماندن از ویروس کرونا، مایعات زیادی مصرف کنید. این مایعات میتواند آب، آبمیوه، چای و… یا غذاهایی مثل آش، سوپ و… باشد.
مایعات به خصوص مایعات گرم میتوانند ویروس ها را از بین ببرند. به طور کلی ویروسهایی مثل ویروس کرونا با دمای بالا از بین میروند. بر خلاف باور عموم که میپندارند فریز کردن مواد غذایی میتواند ویروسها را از بین ببرد، باید گفت که سرما یکی از راه های زنده ماندن ویروس است. به همین دلیل بسیاری از پزشکان توصیه میکنند تا از غذاهای گرم که کاملا پخته شدهاند، استفاده کنید. در همین راستا مایعات گرم میتوانند باعث از بین رفتن ویروسها شوند و خطر ابتلا به کرونا را در افراد، خصوصا در سالمندان کاهش دهند.
جایگزین کردن غذاهای آبکی و مایعات به جای غذاهای پرنمک و چرب میتواند قدم مثبتی در راستای حفظ سلامتی شما در برابر ویروس های مختلف باشد. مصرف مواد قندی و شیرین نیز میتواند با تضعیف کردن سیستم ایمنی، خطر ابتلا به بیماری های مختلف مثل کرونا را بالا ببرد. به همین توصیه میشود در این زمان که در پاندمی کرونا هستیم، به جای نوشیدن نوشابه های گازدار و آبمیوه های غیرطبیعی، از دمنوش ها، چای، نوشیدنی های گرم و آبمیوه های طبیعی استفاده کنید. در این راستا میتوانید از میوه هایی که دارای ویتامین های مختلف مثل ویتامین C هستند استفاده کنید تا بدن شما در برابر بیماری های گوناگون ایمن و سالم بماند. مصرف ویتامین سی یکی دیگر از راه های در امان ماندن از کرونا است.
کرونا و سالمندان
در پاندمی کرونا تمام افراد نیاز به مراقبت و رعایت پروتکل های بهداشتی دارند. از مهمترین این نکات، استفاده از ماسک و شستن مداوم دستهاست. با این وجود که چیزی در حدود یک سال از شیوع ویروس کرونا میگذرد، اما هنوز بهترین راه برای در امان ماندن از این بیماری، در خانه ماندن و تقویت سیستم ایمنی بدن است. بسیاری از افراد با توجه به شغل و حرفه خود، امکان در خانه ماندن و دورکاری را ندارند. اما معمولا سالمندان کمتر نیاز دارند تا از خانه بیرون روند. به همین علت توصیه شده که با توجه به بیماری های زمینه ای و ضعیفتر بودن سیستم ایمنی بدنشان، این افراد کمتر از خانه بیرون روند.
معمولا به سالمندانی که بالای ۸۰ سال هستند، توصیه میشود تا در اتاقی دور از باقی اعضای خانواده استراحت کنند. متاسفانه بسیاری از سالمندان با این که قرنطینه را به شکل صحیحی رعایت کردند باز هم در مواجهه با سایر افراد که در خانه حضور دارند، سیستم ایمنی آنها نتوانسته خوب عمل کند. به همین دلیل سالمندان زیادی از طریق افراد ناقل به بیماری کرونا مبتلا شدهاند و برخی از آنها متاسفانه جان خود را به دلیل این سهل انگاری ها از دست دادهاند.
متاسفانه عوارض بجامانده از ویروس کرونا میتواند قسمت های مختلفی از بدن فرد را درگیر کند. این عوارض جانبی در سالمندان طیف وسیعتری دارد. بعضی از این عوارض ممکن است خطرهای شدیدتری را برای فرد به وجود آورد. به عنوان مثال تشکیل لخته های خونی در قلب و مغز یکی از خطرناکترین این عوارض است. سالمندان زیادی با مشکلات قلبی و عروقی دست و پنجه نرم میکنند و این ویروس با تاثیر بر قلب و رگ های آنها، این مشکلات را برایشان شدید کرده است.
از سویی دیگر، یکی از بیماری های زمینه ای که معمولا سالمندان با آن روبهرو هستند، دیابت است. دیابت یکی از مهمترین دلایلی است که میتواند باعث ابتلای بیشتر افراد به ویروس کرونا شود. همچنین این بیماری عوارض حاصل از کرونا را در فرد وخیمتر میکند. فشارخون نیز یکی از بیماریهای رایجی است که معمولا در سنین میانسالی یا پیری افراد به آن مبتلا میشوند. به همین دلیل مهمترین مسئله برای سالمندان پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا است.
کلام آخر در ارتباط با همه گیری کرونا
ویروس کرونا از انتهای سال ۲۰۱۹ به مرور در سطح جهان پراکنده شد و تا به امروز جان انسان های زیادی را گرفته است. آمارها نشان داد که درصد زیادی از مبتلایان به مرور زمان بهبود یافتهاند اما عوارض جانبی ناشی از آن تا مدت زیادی هنوز همراه آنهاست. سالمندان بیشتر از سایر گروهها در معرض خطر هستند و نیاز به مراقبت های بیشتری دارند. در ارتباط با بیماری کرونا خصوصا در سالمندان، مهمترین مسئله، پیشگیری از ابتلا به این بیماری است.
سبک زندگی سالم، تغذیه صحیح و مصرف مواد غذایی مناسب از بهترین راه های پیشگیری از ابتلا به کرونا است. سالمندان با بیماری های زمینه ای که دارند، باید بیشتر از سایرین رفتارهای مراقبتی را رعایت کنند. استفاده از منابع پروتئینی میتواند از بهترین راه های تقویت سیستم ایمنی و در امان ماندن از کرونا باشد. افراد باید تلاش کنند تا در برنامه غذایی هفتگی خود، از منابع پروتئینی، ویتامین ها و مایعات به میزان کافی استفاده کنند تا بتوانند از ویروس کرونا در امان بمانند.
“