در این مقاله تصمیم داریم در مورد علائم بروز نارسایی کلیه، روش های درمانی این بیماری و عللی که باعث بروز چنین بیماری میشود اطلاعاتی در اختیار شما قرار دهیم. بنابراین اگر شما هم در خانه سالمند عزیزی دارید که نگران سلامتی و مراقبتهای او هستید پیشنهاد میکنیم این مقاله را بخوانید تا بتوانید راهکارهای درستی را انتخاب کنید.
نارسایی کلیه در سالمندان چیست؟
یکی از بیماری های ناحیه کلیه که موجب از دست دادن عملکرد و کارایی صحیح کلیه های فرد میشود را نارسایی کلیه میگویند. نارسایی کلیه علل زیادی دارد که انتخاب سبک زندگی و غذاهای مصرفی که فرد در طول زندگی آن را انتخاب کرده، در به وجود آمدن نارسایی کلیه نقش بسزایی را بر عهده دارد.
علائم نارسایی کلیه در افراد مسن
همانطور که گفتیم تشخیص این بیماری در زمان درست و زودهنگام کار سختی خواهد بود اما شما با دیدن یک سری علائم میتوانید به وجود این بیماری در سالمندان شک کنید و برای تشخیص قطعی و درمان آن راه حل مناسبی از پزشک معالج سالمندان اقدام کنید.
اگر سالمندتان هر ۶ ماه به صورت مرتب آزمایش خون برای چکاپ میدهد این شانس را میتوانید داشته باشید که در نتایج آزمایش خون یا ادرار متوجه این بیماری شوید و این بهترین زمان برای درمان بیماری است. اما زمانیکه بیماری در بدن فرد پیشرفت کند علائم دیگری از خود نشان میدهد.
- تغییرات در رنگ ادرار: واضحترین نشانهای که میتوانید با کمک آن به نارسایی کلیه پی ببرید، تغییر در ادرار است. در افرادی که به ناراحتی و نارسایی کلیه مبتلا هستند رنگ ادرار تیرهتر میشود، ادرار کفدار و حبابی مانند است، در ساعات ادرار تغییراتی ایجاد میشود مثلا بین خواب شبانه مجبور به استفاده از دستشویی میشوند، سوزش، فشار و گاهی درد هنگام ادرار کردن احساس میکنند. با دیدن یکی از نشانه ها سعی کنید زودتر برای درمان آن پیگیری کنید.
بروز کم خونی در فرد: نارسایی کلیه موجب ایجاد کم خونی در فرد سالمند خواهد شد. در نتیجه فرد مبتلا به نارسایی کلیه مانند تمام افراد کم خون، ضعف، بی حالی و خستگی را تجربه خواهند کرد. زمانیکه کم خونی در سالمند ایجاد شود تعداد گلبول های قرمز که وظیفه حمل اکسیژن در بدن را برعهده دارند نیز کم خواهد شد. اگر دقت کنید تمام افرادی که کم خون هستند حتی در یک محیط گرم هم احساس سرما میکنند. این احساس سرما در سالمندانی که به نارسایی کلیه مبتلا هستند بیشتر دیده میشود. اولین عضوهای بدن که سرما را میتوانید در آنجا ببین دست و پاهای سالمند است.
ایجاد تنگی نفس: هنگامیکه شخص به بیماری نارسایی کلیه مبتلا میشود نمیتواند مایعات اضافه بدن را از خود خارج کند. این مایعات در بدن باقی میماند و بیشتر در ریه ها جمع میشوند. مایعات اضافه بدن که در ریه جمع شده اجازه تنفس صحیح به ریه ها را نمیدهد در نتیجه این افراد علاوه بر تمامی مشکلاتی که دارند به تنگی نفس هم درگیر میشوند.
درد کمر در سالمند: کلیه ها در پایین کمر قرار دارند و اگر دچار مشکل شوند اولین قسمتی که میتواند موجب درد موضعی شود، کمر است. کمردرد مخصوصا ناحیه پایینی کمر، یکی از دردهای شایع بین سالمندان مبتلا به نارسایی کلیه است.
بد بو و بد طعم شدن دهان: نارسایی کلیه میتواند باعث ایجاد بوی بد در دهان فرد بیمار شوند. این افراد گاها از تغییر مزه دهانشان صحبت میکنند. طعم گسی و تلخی که ته مایه آن به فلز شبیه است. به همین دلیل بسیاری از سالمندانی که با نارسایی کلیه درگیر هستند اشتهای خود را از دست میدهند و دچار حالت تهوع و استفراغ میشوند. در نتیجه نمیتواند به خوبی غذا بخورند و دچار کاهش وزن میشوند. در نتیجه کاهش وزن و غذا نخوردن بدن این افراد هر روز ضعیفتر و ابتلا به بیماری های دیگر بیشتر خواهد شد.
مهمترین اقدامی که بعد از دیدن این نشانه ها در فرد بیمار لازم است انجام دهید، این است که سالمند خود را سریعا به یک مرکز درمانی برسانید. هر چه زودتر اقدام کنید سالمندتان زودتر پروسه بهبود را طی خواهد کرد. بعد از انجام آزمایشات مختلف و تشخیص قطعی بیماری نارسایی کلیه، فرد بیمار اگر حال مساعدی نداشته باشد مجبور به دیالیز و یا پیوند کلیه خواهد شد.
اما میتوانید با به کارگیری راهکارهای زیادی از به وجود آمدن نارسایی کلیه در سن میانسالی جلوگیری کنید.
راه های پیشگیری از نارسایی کلیه در سالمندان
مهمترین علتی که میتوان به آن اشاره کرد وجود دیابت و فشار خون بالا در فرد بیمار است. در بسیاری از افراد که به صورت ارثی دچار نارسایی کلیه میشوند وجود دیابت موجب تشدید این بیماری خواهد شد. باید سعی کنید همیشه عدد فشار خون و قند خون خود را در بازه نرمال و معمولی نگه دارید. در افرادی که به نارسایی کلیه دچار شدهاند هم باید به صورت مرتب فشار خون و قندخون آنها چک شود و با افزایش این عدد باید بابت تشدید نارسایی کلیه نگران شد.
استفاده از غذاهای سالم مانند میوه و سبزیجات، غذاهای حاوی حبوبات و پروتئین، مصرف به اندازه سدیم و نمک، غذاهای کم روغن که میتواند در سلامتی قلب و کلیه نقش مهمی داشته باشد در بروز نارسایی کلیه موثر هستند. حتی افرادی که به این بیماری دچار هستند با استفاده از غذاهای سالم و انتخاب سبک غذایی مناسب میتواند در کاهش علائم نارسایی کلیه موثر باشند.
انجام فعالیت های سبک ورزشی میتواند بسیار مفید و موثر واقع شوند. سعی کنید روزانه حداقل ۳۰ دقیقه به ورزش های سبک مانند پیاده روی بپردازید. اما سعی کنید که در انتخاب ورزش کمی به توانایی جسمانیتان هم فکر کنید و متناسب با توان خود آنرا انتخاب کنید. انجام منظم ورزش و انتخاب غذاهای سالم موجب میشود وزن مناسبی را برای خود رقم بزنید و این میتواند احتمال وقوع بیماری نارسایی کلیه را کاهش دهد.
اگر سیگار، مواد مخدر و مشروبات الکلی استفاده میکنید لازم است مصرف آنها را قطع کنید و نتیجه آن را در بهبود سلامت کلیه ها به وضوح ببینید.
نه تنها در میانسالی بلکه در هر سنی داشتن خواب مناسب و کافی توصیه میشود. در افرادی که به بیماری نارسایی کلیه دچار هستند داشتن خواب کافی ۷ تا ۸ ساعت در شبانه روز توصیه میشود.
شما به عنوان مراقب سالمند باید تمام توجه خود را به سلامت جسمی و روحی او معطوف کنید. به صورت مرتب فشار خون و قند خون او را بسنجید، غذاهای سالم و میوه را جایگزین غذاهای ناسالم کنید و مراقب نشانه های وجود نارسایی کلیه در سالمند باشید.
از یک پرستار باتجربه کمک بگیرید
اگر احساس میکنید که توانایی و زمان این کار را ندارید توصیه میکنیم از یک پرستار برای سالمند خود کمک بگیرید. این افراد میتوانند سلامتی و علائم نارسایی کلیه در سالمندان را بررسی کرده و برای بهبود آن تلاش کنند. برای انتخاب و استخدام یک پرستار باید به تمام جنبه های مراقبت از سالمند آگاه بود. پرستار باید بتواند با سالمند شما به خوبی ارتباط برقرار کند و در عین حال قابل اعتماد هم باشد.
“