وی با اشاره به مطالعات انجام شده، در خصوص علل بیحرکتی در سالمندان گفت: ۵۳ درصد به علت ابتلا به بیماریهای قلبی، روماتیسمی و عصبی، ۲۰ درصد به علت انجام اعمال جراحی، ۱۲ درصدد علل روانی و ۴ درصد سالمندان نیز به علت مشکلات اجتماعی دچار بیحرکتی هستند.
این دکترای روانپزشکی با تاکید بر اینکه بیحرکتی اثراتی بر اعصاب و شخصیت اجتماعی فرد دارد، افزود: هرچه سن افزایش یابد عوارض سندروم بی حرکتی نیز بیشتر میشود، بویژه پس از ۸۰ سالگی این سندرم خطیرتر و شدیدتر میشود.
دکتر ضرغام خاطرنشان کرد: افسردگی و گوشهگیری نیز میتواند به بیحرکتی منجر شود. دستور استراحت کامل بیش از حد از سوی طبیب معالج گاه موجب بیحرکتی می شود. همچنین مصرف داروهای مخدر و مسکن بیش از حد نیاز بروز این سندرم را در پی دارد.
وی با اشاره به تظاهرات کلینیکی سندرم بیحرکتی ادامه داد: بیحرکتی در جوانان پس از ۶ هفته، به دلیل اختلال همودینامیک، کم شدن فشارخون در حالت ایستاده را ایجاد میکند. تظاهرات سقوط فشارخون ایستاده پس از بیحرکتی در سالمندان شدیدتر و زودتر بروز میکند.
ضرغام با اشاره به اینکه عوارض بیحرکتی در شخص جوان به مدت سه هفته با ورزش سریعتر اصلاح میشود، گفت: در صورت انجام یک ورزش متوسط پس از سه هفته، افزایش ضربان قلب به میزان ۴۰ ضربه در دقیقه در جوانان مشاهده میشود. با انجام مداوم تمرینات ورزشی به مدت ۵ تا ۱۰ هفته، قلب به وضعیت قبلی بازمیگردد.
وی خاطر نشان کرد: بیحرکتی در سالمندان با ضایعه قلبی، نارسایی قلب یا کاهش تحمل فعالیت در وی را سبب میشود. بیمار با ضایعهی قلبی را باید در وضعیت نیمه نشسته بیحرکت کرد تا از ایجاد عوارض قلبی پیشگیری شود.
خانه نشینی تهدیدی بزرگ برای سالمندان است سالمندانی که بیشتر اوقات خود را در خانه هستند دچار مشکلاتی مانند افسردگی، سوء تغذیه،مشکلات مفصلی، ناامیدی، بی خوابی و … می شوند . در زیر نمونه ایی از این مشکلات و عوارض خانه نشینی را برای شما به طور مختصر توضیح می دهیم .
• سوء تغذیه
سالمندانی که خانه نشینی هستند دچار مشکل در تهیه و درست کردن غذا می شوند همچنین کم تحرکی آنها باعث می شود سوخت و ساز بدن کم شده و اشتهای آنها از بین میرود که این باعث می شود به مرور زمان سالمند دچار سوء تغذیه شود . البته داشتن پرستار سالمند در منزل می تواند تا حدودی این مشکل را حل کند . چون پرستار منزل می تواند با تهیه و درست کردن غذاهای متنوع و دادن آن به سالمند باعث جلوگیری کردن از سوء تغذیه سالمند شود.
• افسردگی
یکی دیگر از عوارض خانه نشینی می توان به افسردگی اشاره کرد . وقتی سالمند تنها است و با دیگران رابطه ای ندارد باعث کاهش روحیه او می شود و این کاهش روحیه باعث بوجود آمدن افسردگی در فرد می شود . حتی در مواقعی افسردگی باعث خودکشی فرد می شود . اگرافسردگی به موقع درمان شود باعث جلوگیری از بیماری های سالمند می شود.
• مشکلات مفصلی
کم تحرکی در سالمندان خانه نشین باعث کاهش قدرت عضلات بدن مخصوصا عضلات پا می شود و این باعث کاهش انعطاف اعضای بدن و خشک شدن مفصل ها می شود . افرادی که در منزل وظیفه ی مراقبت از سالمند را دارند حتما سالمند را تشویق به نرمش و پیاده روی نمایند .
عوارض خانه نشینی سالمندان در بالا رفتن وزن
در بالا اشاراتی به عوارض خانه نشینی در سالمندان داشتیم اما یکی دیگر از این عوارض بالا رفتن وزن سالمند می باشد . وقتی یک سالمند کم تحرک باشد و رژیم غذایی را رعایت نکند باعث چاقی او می شود و به دنبال چاقی مشکلات دیگری هم سالمند دچار آن می شود . پس توصیه می شود به نکات نیز توجه لازم داشته باشند.
• سعی کنند از غذاهای کم حجم ولی پر انرژی استفاده نمایند.
• سعی کنند از مواد شیرین و چربی دار کمتر استفاده کنند .
• به هیچ عنوان بعد از میل کردن غذا ، نخوابند.
• سعی کنند شبها به جای شام از میوه ها و سبزیجات استفاده نمایند.
توصیه های لازم برای دوری از خانه نشین شدن سالمندان :
همانگونه که در بالا اشاره کردیم عوارض خانه نشینی در سالمندان بسیار خطرناک می باشد . اطرافیان سالمندان حتما برای جلوگیری از خانه نشینی سالمند تدابیری بیاندیشند. در زیر کارشناسان موسسه آتیه پرستاران سلامت توصیه هایی به شما عزیزان کرده اند که حتما به این نکات دقت نمایید.
• سعی کنید هر طور شده سالمند خود را برای تفریح و پیاده روی به بیرون از منزل ببرند.
• وقتی به مهمانی می روید حتما سعی کنید سالمند را همراه خود ببرید.
• برای خریدهای منزل سعی کنید سالمند را نیز همراه خود ببرید.
• سعی کنید محیطی شاد را برای سالمند خود فراهم کنید.
“