علل ایجاد زانو درد
بر اساس گفتههای متخصصان، برخلاف استئوارتریت ثانویه که به دنبال عامل مستعدکننده قبلی به صورت موضعی یا عمومی نظیر شکستگی، صدمعللات استخوانی، صدمات مفصلی، عفونت و آرتریت روماتوئید ایجاد میشود، در استئوارتریت اولیه، برای فرایند تخریب مفصل هیچ بیماری زمینهای قبلی وجود ندارد و علت آن نیز نامشخص است. روشهای متفاوتی برای کاهش علائم بیماران وجود دارد که شامل تغییر سبک زندگی، دارودرمانی، کفش و کفی طبی، ورزشدرمانی و لیزردرمانی هستند. یکی از اهداف اصلی درمانی در استئوارتریت، تسکین درد است که معمولاً با استفاده از داروهای ضد درد انجام میگیرد که اغلب عوارض جانبی قابل توجهی دارند. لذا توجه و یافتن روشهای کم ضررتر، از اهمیت بالایی برخوردار است.
درمان زانو درد با داروی گیاهی به نام ” ناخنک “:
محققان برای انجام این پژوهش، از مشارکت ۶۲ نفر از افراد بالای ۶۰ سال ساکن یکی از خانههای سالمندان شهر تهران شامل ۵۷ درصد زن و ۲۷ درصد مرد بهره بردهاند.
نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که روغن موضعی ناخنک بر کاهش درد و خشکی مفصل ضعیف تا متوسط زانو مؤثر است و میتوان آن را در موارد ذکرشده توصیه کرد.
اگرچه در مطالعات آینده بایستی روی تعیین دُز دقیق و مکانیسم اثر این روغن بر درد و خشکی زانو در بیماری استئوارتریت، تحقیقات بیشتری انجام گیرد.
در این رابطه، غلامرضا انصاری، پژوهشگری از گروه آموزشی سالمندی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران و همکارانش اظهار داشتهاند: «بر اساس یافتههای ما و نظر به عدم وجود عوارض جانبی، استفاده از روغن ناخنک حتی در زمانی کوتاه میتواند به بهبود و درمان زانو درد ، خشکی مفصل و عملکرد بیماران مبتلابه استئوارتریت خفیف تا متوسط زانو که از مشکلات شایع دوران سالمندی است، کمک کند».
آنها بر این اساس در مقاله علمی پژوهشی برگرفته از این مطالعه که در فصلنامه «سالمند» متعلق به دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی منتشر کردهاند، استفاده از روغن گیاه دارویی مورد اشاره را بهعنوان یک روش درمان بی عارضه و مؤثر توصیه کردهاند.
انصاری و همکارانش معتقدند: «با توجه به ارزان و کم عارضه بودن درمانهای گیاهی و تمایل بیشتر سالمندان به استفاده از این درمانها، میتوان چنین روشهای درمان را با فراهم کردن شواهد مستند علمی شبیه این مطالعه به مدیران سیستم سلامت پیشنهاد داد تا با ترویج مناسب، عموم مردم از آنها بهرهمند گردند».
گیاه ناخنک یا شاه افسر، گیاهی از خانواده یونجه و شبیه به آن است که دارای خاصیت آرام بخشی و تقویتکننده اعصاب بوده و از اثرات ضد درد مطلوبی نیز برخوردار است.
“