آنها با افزایش سن و بعد از بازنشستگی کمتر از خانه خارج می شدند و حالا نیز یکسالی می شود که به آنها توصیه می شود اکیدا از منزل خارج نشوند. اما فارغ از خطرات کرونا، خانه نشینی هم تهدیدی برای سالمندان محسوب می شود.
سالمندان ، تنهاتر از قبل شده اند
فرشته نوروزی روانشناس بالینی در این زمینه می گوید: با توجه به شرایط خاصی که در ابعاد رفتارهای اجتماعی بر اثر کرونا ایجاد شده است به نظر می رسد سالمندان تنهاتر از قبل شده اند که همین مساله می تواند بر سلامت روحی و جسمی آنها اثرگذار باشد.
به گفته این روانشناس برخی سالمندان از کمترین وسایل سرگرم کننده بی بهره هستند و امکان استفاده از وسایل ارتباطی جمعی را ندارند و فضای مجازی که این روزها به بخش عمده سرگرمی تبدیل شده است نیز از آن بی بهره هستند بنابراین نباید آنها را در تنهایی خودشان به فراموشی سپرد.
این روانشناس گفت: تماس های تلفنی با سالمندان را باید حفظ کرد آنها نیاز دارند با کسی حرف بزنند و این همصحبتی ها می تواند بخشی از دلهره های روحی آنها و حتی دردهای جسمانی آنها را تسکین دهد و احساس ارزشمند بودن پیدا کنند.
نوروزی یادآور شد: با توجه به این که زمان اتمام کرونا معلوم نیست لازم است ، یک الگو و سبک زندگی جدید برای رفتار با سالمندان و دیدار آنها در نظر گرفت زیرا تداوم بر یک دوره طولانی مدت خانه نشینی سالمندان و ندیدن آنها می تواند ، وضعیت روانی سالمندان را با خطر جدی مواجه کند.
بنا بر گفته مسوول دبیرخانه شورای ساماندهی امور سالمندان بهزیستی لرستان، براساس آخرین سرشماری از جمعیت ۳۲۶ هزار و ۴۵۲ نفری شهرستان بروجرد تعداد ۴۱ هزار و ۸۹۹ نفر جمعیت معادل ۱۲/۸ درصد بالای ۶۰ سال هستند.
عوارض خانه نشینی برای سالمندان
سالمندانی که خانه نشینی هستند دچار مشکل در تهیه و درست کردن غذا می شوند همچنین کم تحرکی آنها باعث می شود سوخت و ساز بدن کم شده و اشتهای آنها از بین میرود که این باعث می شود به مرور زمان سالمند دچار سوء تغذیه شود . البته داشتن پرستار سالمند در منزل می تواند تا حدودی این مشکل را حل کند . چون پرستار منزل می تواند با تهیه و درست کردن غذاهای متنوع و دادن آن به سالمند باعث جلوگیری کردن از سوء تغذیه سالمند شود.
افسردگی
یکی دیگر از عوارض خانه نشینی می توان به افسردگی اشاره کرد . وقتی سالمند تنها است و با دیگران رابطه ای ندارد باعث کاهش روحیه او می شود و این کاهش روحیه باعث بوجود آمدن افسردگی در فرد می شود . حتی در مواقعی افسردگی باعث خودکشی فرد می شود . اگرافسردگی به موقع درمان شود باعث جلوگیری از بیماری های سالمند می شود.
مشکلات مفصلی
کم تحرکی در سالمندان خانه نشین باعث کاهش قدرت عضلات بدن مخصوصا عضلات پا می شود و این باعث کاهش انعطاف اعضای بدن و خشک شدن مفصل ها می شود . افرادی که در منزل وظیفه ی مراقبت از سالمند را دارند حتما سالمند را تشویق به نرمش و پیاده روی نمایند .
در بالا اشاراتی به عوارض خانه نشینی در سالمندان داشتیم اما یکی دیگر از این عوارض بالا رفتن وزن سالمند می باشد . وقتی یک سالمند کم تحرک باشد و رژیم غذایی را رعایت نکند باعث چاقی او می شود و به دنبال چاقی مشکلات دیگری هم سالمند دچار آن می شود . پس توصیه می شود به نکات نیز توجه لازم داشته باشند.
سعی کنند از غذاهای کم حجم ولی پر انرژی استفاده نمایند.
سعی کنند از مواد شیرین و چربی دار کمتر استفاده کنند .
به هیچ عنوان بعد از میل کردن غذا ، نخوابند
سعی کنند شبها به جای شام از میوه ها و سبزیجات استفاده نمایند.
توصیه های لازم برای دوری از خانه نشین شدن سالمندان
بردن سالمند به بیرون از منزل . سعی کنید هر طور شده سالمند خود را برای تفریح و پیاده روی به بیرون از منزل ببرند.
وقتی به مهمانی می روید حتما سعی کنید سالمند را همراه خود ببرید.
برای خریدهای منزل سعی کنید سالمند را نیز همراه خود ببرید.
سعی کنید محیطی شاد را برای سالمند خود فراهم کنید.
درصورتی که به دلیل مشغله ی کاری نمی توانید موارد بالا را برای سالمند خود انجام دهید حتما با استخدام پرستار سالمند در منزل این مشکل را حل نمایید.
توصیه های طب سالمندی در مورد خانه نشینی
رئوف افزود: سالمندان خانه نشین به دلیل کاهش فعالیت، قدرت عضله و مفصل خود را از دست می دهند و در صورتی که این روند طولانی باشد، مفصل به اصطلاح دچار یخ زدگی می شود و سالمند احساس درد می کند.
وی از سوتغذیه به عنوان دومین معضل مهم سالمندان خانه نشین نام برد و ادامه داد: وقتی سالمندی خانه نشین می شود، در تهیه، پخت و حتی میل کردن غذا با مشکل مواجه می شود و چون تغذیه مناسبی ندارد، دچار سوتغذیه و کمبود انواع ویتامین های ضروری می شود.
این متخصص طب سالمندی اظهار کرد: یکی دیگر از معضلات بزرگ سالمندان، افسردگی است که نه تنها در ایران بلکه در دنیا بسیار شایع است و عمده این مشکل نیز به دلیل تنهایی و انتظار داشتن از دیگران ایجاد می شود که البته ابتلا به افسردگی تنها خاص سالمندان نیست و انسان های سالم نیز در نتیجه دو عامل یاد شده دچار افسردگی می شوند.
وی با تاکید بر این که سالمندان باید روابط اجتماعی خود را با دیگران حفظ کنند، گفت: دیدار با اطرافیان، همسایگان، مددکار اجتماعی و انجام فعالیت های فیزیکی در صورت امکان تاثیر بسزایی در بهبود وضعیت روحی و جسمی سالمندان خواهد داشت.
“