با تغییراتی که در سالهای اخیر در ساختار جامعه به وقوع پیوسته است، سالمندان زیادی در معرض خطر احساس تنهایی قرار گرفتهاند.
اخیرا تحقیقاتی انجام شده که نشان می دهد تنهایی اثرات مخربی بر سلامت سالمندان دارد، لذا یافتن راهکارهایی برای مقابله با این مشکل بسیار مهم است.
به همین منظور راه حلی نیز پیشنهاد شده است؛ اینترنت!
بر اساس تحقیقات انجام شده میزان احساس تنهایی و افسردگی در سالمندان غیر کاربر اینترنت بیشتر از کاربران است؛ لذا یافتن و به کارگیری راهکارهایی نظیر استفاده از اینترنت برای مقابله با احساس تنهایی که توسط این قشر از جامعه احساس میشود ضروری به نظر میرسد.
استفاده از این تکنولوژی میتواند راهی برای افزایش احترام و تقویت اعتماد به نفس سالمندان و تغییر نگرش پیری ستیزی و دید کلیشهای نسبت به آنها در سطح جامعه باشد.
متخصصین بر این باورند که افرادی که دارای سطح سلامت پایین تری هستند و به خصوص از ضعف سلامت روانی رنج میبرند شبکه اجتماعی کوچکتر و در نتیجه دوستان صمیمی اندکی دارند.
یعنی بین حجم و کیفیت شبکه های اجتماعی افراد و سلامتی آنان ارتباط معنی داری وجود دارد. این امر بارها تاکید شده است که تعاملات اجتماعی افراد با خانواده و شبکههای اجتماعی به شدت بر سلامت روان ارتباط موثر و مستقیمی دارد.
نتایج مطالعه ای که بر سالمندان مقیم مراکز شبانه روزی انجام گرفته نشان میدهد که استفاده از اینترنت به خصوص فرستادن ایمیل برای چهار دسته از مشکلات سالمندان بسیار سودمند بوده است؛ احساس تنهایی، بی حوصلگی، بی یاوری و کاهش مهارتهای ذهنی.
چگونگی استفاده سالمندان از اینترنت نیز به اندازه میزان استفاده آنان از اینترنت اهمیت دارد، به نظر میرسد که اینترنت مانند شمشیر دو لبهای میماند که نحوه استفاده از آن می تواند نتایج متفاوتی را به همراه داشته باشد.
نتایج این تحقیق در قالب مقاله پژوهشی با عنوان «وضعیت به کارگیری اینترنت و ارتباط آن با احساس تنهایی در بازنشستگان فرهنگی» و به قلم ملیحه صبور، رباب صحاف و شیما سام به انتشار رسیده است.
“