وی اظهار کرد: در این مطالعه که وضعیت بهزیستن و حال خوب سالمندان ۹۷ کشور مورد بررسی قرار گرفته است ایران در رتبه ۶۴ قرار دارد، البته وضعیت ایران از کشورهای روسیه، یونان، مراکش، ترکیه، هند و پاکستان بهتر است.
دلبری گفت: کشورهای سوئیس، نروژ و آلمان به ترتیب رتبههای اول، دوم و سوم را به خود اختصاص دادند.
رئیس انجمن علمی سالمند شناسی و طب سالمندان ایران با بیان اینکه در این مطالعه چهار شاخص سلامت، مناسبسازی محیط، امنیت درآمدی و ظرفیت و توانمندسازی مورد توجه قرار گرفته است، خاطرنشان میکند: از میان ۹۷ کشور جهان ایران در حوزه سلامتی در رتبه ۴۳ قرار دارد؛ منظور از سلامت در این مطالعه امید زندگی در ۶۰ سالگی، امید زندگی سالم در ۶۰ سالگی و رضایت از زندگی سالمندان است. در حوزه ظرفیت و توانمندسازی نیز ایران در رتبه ۸۸ قرار دارد؛ در این حوزه وضعیت اشتغال افراد در سن ۵۵ تا ۶۵ سال و افراد تحصیل کرده بالای مقطع راهنمایی ارزیابی شده است که وضعیت ایران در بحث اشتغال افراد در سن ۵۵ تا ۶۵ سال و میزان سواد مناسب نیست.
دلبری با بیان اینکه ایران در حوزه امنیت درآمدی نیز در رتبه ۶۵ قرار دارد، ادامه میدهد: در این مطالعه میزان پوشش مستمری بازنشستگی افراد مورد بررسی قرار گرفته است که مشخص شده تنها ۴۵ درصد از سالمندان مستمری بگیر هستند و حدود ۵۵ درصد از سالمندان مستمری بازنشستگی نمیگیرند لذا سالمندان ایرانی امنیت درآمدی خوبی ندارند و در حال حاضر نرخ فقر در سالمندان ایرانی دو برابر غیر سالمندان است. همچنین در حوزه مناسبسازی محیط نیز رتبه ۴۹ را کسب کردهایم.
دلبری در ادامه به تشریح و تحلیل مشکلات سالمندان کشور میپردازد و با هشدار به مسئولان، یکی از مشکلات این قشر را مسائل اجتماعی عنوان میکند و میگوید: براساس آمارها ۱۵ درصد از سالمندان تنها زندگی میکنند؛ تنهایی و انزوای سالمندان مسئله بسیار مهمی است که باید سازمانها و وزارتخانههای حوزه اجتماعی به این موضوع توجه داشته باشند. انسانها یک سوم از عمرشان را در دوره بازنشستگی سپری میکنند و برای رهایی از تنهایی و انزوا باید برنامهای داشته باشند.
رئیس انجمن علمی سالمند شناسی معتقد است باید فرآیند بازنشستگی در کشور اصلاح شود؛ دولت از اینکه افراد را یک شبه بازنشسته میکند باید برحذر باشد، چراکه بازنشستگی میتواند طی فرآیند یک تا ۲ ساله انجام شود. در واقع افراد باید آموزشهای لازم را برای چگونگی سپری کردن دوره بازنشستگی دریافت کنند و این دوره را پایان کار و زندگی ندانند، همچنین باید شبکههای اجتماعی نیز در این خصوص بازسازی شود، زیرا با بازنشستگی، شبکههای اجتماعی دوران اشتغال و دوستان و خانواده از بین میرود و لازم است این شبکهها ترمیم شود.
وی در ادامه به موضوع نگهداری و مراقبت از سالمندان اشاره کرده و میافزاید: حدود دو میلیون و ۶۰۰ نفر از سالمندان نیازمند مراقبتهای یک ساعت تا ۲۴ ساعته هستند که مشکل اصلی و جدی خانوادهها عدم دسترسی به مراقبین آموزشی دیده است؛ البته در این خصوص انجمن علمی سالمندان کوریکولوم دورههای آموزشی سالمندان را طراحی کرده و آن را به مرکز ملی مهارتی وزارت بهداشت ارائه داده است.
دلبری ادامه میدهد: باتوجه به تغییراتی که در مسائل اجتماعی و فرهنگی خانوادهها صورت گرفته است در حال حاضر امکان مراقبت از سالمندان در منزل و توسط فرزندان بسیار کم شده و نیاز است تا سیستمهای مراقبتی به موازات مراقبت در آسایشگاهها ایجاد شوند تا امکان خدماتدهی در منازل سالمندان نیز فراهم باشد. همچنین در این راستا باید آسایشگاهها هم استانداردسازی و براساس شاخصهای علمی طراحی شوند؛ به نظر در حال حاضر در آسایشگاهها مادریاری که آموزش دورههای مراقبت از سالمندی را دیده باشند وجود ندارد و از سوی دیگر نیز در آسایشگاهها از پرستاری سالمندی، سلامت سالمندی و دکتری سالمندی استفاده نمیشود که این مشکل بسیار جدی است.
به گفته دلبری، اگرچه ممکن است سالمندی در برخی از مواقع به عنوان یک تهدید تلقی شود، اما اگر نگاه به سالمندی نگاه توسعهای باشد، میتوان در این بخش بازار کارآفرینی و اشتغال خوبی فراهم کرد؛ به طوریکه در این حوزه دو میلیون و ۵۰۰ هزار نفر میتوانند جذب شوند. از سوی دیگر نیز بیش از ۱۰۰ کارشناس ارشد سلامت سالمندی در کشور وجود دارد که این افراد میتوانند از نظر فنی و علمی، مراکز آسایشگاه را به خوبی مدیریت کنند، این درحالیست که متاسفانه علی رغم پیگیریهای انجام شده، این افراد نمیتوانند به عنوان مسئول آسایشگاهها فعالیت کنند.
رئیس انجمن علمی سالمندشناسی مشکل دیگر سالمندان را کمبود نیروی متخصص در کشور عنوان میکند و میگوید: کمتر از ۲۰ نیروی متخصص در حوزه طب سالمندی وجود دارد، حال آنکه که براساس استانداردهای جهانی به بیش از ۲۰۰۰ متخصص در حوزه سالمندی نیاز داریم.
وی همچنین با اشاره به موضوع اقتصاد و سلامت حوزه سالمندی بیان میکند: در حال حاضر ۶۰ درصد از منابع بیمهای کشور برای سالمندان هزینه میشود؛ این درحالیست که ۱۰ درصد جمعیت کشور سالمند هستند و باید برای این موضوع چارهای اندیشید، در غیر این صورت به طور قطع تمام منابع بیمهای صرف سالمندان خواهد شد.
رئیس انجمن علمی سالمند شناسی در ادامه با بیان اینکه در حوزه پوشش بیمهای سالمندان نیز مشکلات جدی وجود دارد، میگوید: در دنیا خدمات مراقبتی طولانی مدت سالمندان تحت پوشش بیمهای قرار دارد این درحالیست که خدمات مراقبتهای طولانی مدت در کشور ما وجود ندارد و باید به این موضوع به طور جدی ورود کنیم. از سوی دیگر یکی دیگر از مشکلات سالمندان، مشکلات جسمانی این قشر است؛ اگرچه سالمندی مساوی با بیماری و ناتوانی نیست، اما در این دوره میزان شیوع بیماریها نسبت به دورههای دیگر افزایش مییابد و از آنجایی که بخش زیادی از بیماریهای دوران سالمندی امکان پیشگیری دارد، اگر چکاپهای دورهای توسط دولت و سازمانهای بازنشستگی انجام شود میتوان از بروز بسیاری از بیماریهای سالمندان پیشگیری کرد.
“