برخی از بزرگسالان که با علایم و نشانههای حساسیت شدید دست و پنجه نرم میکنند، باید دارو مصرف کنند. سالمندان نیز باید به این موضوع توجه کنند.
در حالی که ممکن است خارش چشم، بینی و گلو و ریزش آب از بینی و چشمها برای جوانان و میانسالان موضوعی پیش پا افتاده باشد اما برای سالمندان میتواند مشکلات زیادی ایجاد کند.
اگر از سالمندان نگهداری میکنید نباید بروز علایم و نشانههای حساسیت فصلی را نادیده بگیرید. وقتی فصل بهار آغاز میشود، کسانی که از حساسیتهای فصلی رنج میبرند شکایت کردن را شروع و جیبهایشان را پر از دستمال کاغذی میکنند. برخی از افراد برای تسکین یافتن علایم و نشانههای حساسیت دارو مصرف میکنند اما نادیده گرفتن علایم و نشانههای حساسیت توسط سالمندان میتواند خطرناک باشد. در حالی که آبریزش بینی برای تعداد زیادی از بزرگسالان مشکلی آزاردهنده است، برای سالمندانی که از بیماریهای مزمن مثل بیماری قلبی و تنفسی رنج میبرند میتواند زمینهساز مشکلات حاد شود. جوانان و میانسالان میتوانند برای رفع این مشکل از درمانهای خانگی استفاده کنند اما برای از میان بردن این معضل در سالمندان باید درمانهای تهاجمی تجویز و از مشورت پزشکان کمک گرفته شود.
ممکن است داروهای عمومی کارساز نباشند
به رغم این که درمان دقیقی برای از بین بردن علایم و نشانههای حساسیت فصلی وجود ندارد اما سالمندان میتوانند با رعایت نکات زیر گرفتگی بینی، عطسه کردن، خارش چشم و گلو را کم کنند:
– بستن درها و پنجرهها
– استفاده از دستگاه تصفیه هوا
– مصرف مواد غذایی ضد التهاب مثل سیب، زنجبیل، سبزیجات برگ سبز، گردو و ویتامین ث
– مصرف نکردن داروی آنتیهیستامین
به یاد داشته باشید که پیشتر نتایج یک تحقیق دانشگاهی در آمریکا نشان داده است سالمندانی که بیش از سه سال برخی از داروهای رایج برای درمان حساسیت و بیخوابی را مصرف میکنند، بیشتر در خطر ابتلا به دمانس و آلزایمر قرار میگیرند.
در این تحقیق ۳۴۳۴ سالمند بالای ۶۵ سال که نشانی از دمانس (زوال عقل) در آنها دیده نمیشد را انتخاب کردند و وضعیت سلامتی و پرونده پزشکی و دارویی آنها را در مدت ۱۰سال زیر نظر گرفتند.
دانشمندان متوجه شدند کسانی که بیش از سه سال، هر روز این داروها را با دوزهای بالا مصرف می کردند بیشتر در خطر ابتلا به آلزایمر و زوال عقل قرار داشتند.
این داروها بیشتر برای درمان حساسیت فصلی، بیخوابی، افسردگی و بیاختیاری ادرار تجویز میشوند و تقریبا ۲۰ درصد داروها بدون نسخه به فروش میروند .ویژگی مشترک این داروها خاصیت آنتی کولینرژیک آنهاست که از کار یکی از ناقلهای مهم عصبی به نام استیل کولین جلوگیری میکنند.
متخصصان میگویند کسانی که این داروها را مصرف میکنند نباید نگران باشند و نباید سرخود مصرف این داروها را ناگهان قطع کنند اما بهتر است در میزان مصرف این داروها و استمرار مصرف دقت کنند.
به گفته دکتر سایمون ریدلی از مرکز تحقیقات آلزایمر بریتانیا نتایج این تحقیق جالب است، اما نتایج آن قطعی نیست، چون شواهد محکمی برای اینکه این داروها احتمال ابتلا به آلزایمر را تقویت میکنند، وجود ندارد.
اما دکتر داگ براون از انجمن آلزایمر بریتانیا می گوید این نگرانی از قبل وجود داشته که «استفاده دائم سالمندان از داروهای آنتی کولینرژیک، برای مثلا درمان حساسیت فصلی یا بی خوابی، در شرایط خاصی می تواند خطر دمانس را زیاد کند و این تحقیق هم این نکته را تقویت میکند.»
در هر صورت محدود کردن استفاده از این داروها و تلاش برای کاهش آلرژی فصلی از طریق کمتر کردن تماس با محرکها و آلرژنها، استفاده از ماسک در زمان پیادهروی در فضای باز و شستوی مخاط بینی با شویندههای استریل کننده و کم عارضه، راهکارهایی است که در نهایت موجب مصرف کمتر دارو شده و به حفظ سلامت ما بیشتر کمک میکند.
“