اما نتیجه مطالعه مرکز مطالعات پیو در سال ۲۰۱۹ نشان داد، ۶۲درصد سالمندان در شبکه فیسبوک آنلاین هستند. نتایج مطالعات متعدد نشان میدهند حضور سالمندان در شبکه های اجتماعی به سرعت در حال افزایش است. در این شرایط سوالی که ذهن بسیاری را مشغول کرده این است: شبکههای اجتماعی چقدر برای سالمندان مضر هستند؟
حضور بیش از پیش سالمندان در شبکههای اجتماعی نگرانی ها را افزایش داده است. نتایج بیشتر پژوهشها نشان داده اگرچه شبکههای اجتماعی کیفیت زندگی سالمندان را ارتقا داده است، اما برخی متخصصان نگران حضور بیش از اندازه سالمندان در این شبکهها و به خطر افتادن سلامتیشان هستند.
شبکه اجتماعی برای سالمندان خوب است یا بد؟
در مجموع به نظر میرسد شبکههای اجتماعی تاثیر مثبتی بر سلامت سالمندان می گذارند. استفاده سالمندان از اینترنت میزان ابتلا آنها به افسردگی را تا ۳۳ درصد کاهش میدهد. نتایج پژوهش متخصصان مدرسه روان پزشکی دانشگاه هاروارد نشان می دهد، عملکرد شناختی سالمندانی که از شبکه فیسبوک، اسکایپ و ایمیل استفاده میکنند نسبت به سالمندانی که از این شبکهها استفاده نمیکنند، بهتر است. شبکههای اجتماعی راههای تازهای برای برقراری ارتباط سالمندان با فرزندان و نوادگان آنها فراهم کرده است. به همین دلیل آنها به کرات از ارتباط ویدئویی – اسکایپ و … – برای برقراری ارتباط بیشتر استفاده میکنند. در سالهای اخیر، شرکتهای ارائهدهنده خدمات تکنولوژیک مراقبت از سالمندان، روشهای برقراری ارتباط ویدئویی را آسانتر کردهاند اما نگرانیهایی هم وجود دارد.
شبکه اجتماعی و افسردگی سالمندان
یکی از نگرانیهای عمده متخصصان این است که استفاده از شبکه اجتماعی به تدریج سالمندان را افسرده کند. محققان پس از ارزیابی سنی استفادهکنندگان از شبکههای اجتماعی دریافتند، استفاده زیاد از این شبکهها با افزایش خطر بروز افسردگی ارتباط دارد. دانشمندان دانشگاه میسوری دریافتند، خطر ابتلا به افسردگی در میان استفاده کنندگانی افزایش مییابد که خود را با استفاده کنندگان دیگر مقایسه میکنند. افزایش حسادت و کاهش اعتماد به نفس احتمال ابتلا به افسردگی را به شدت افزایش میدهد اما اگر افراد از شبکههای اجتماعی تنها برای برقراری ارتباط با اعضا خانواده و دوستان استفاده کنند، خطر بروز افسردگی بسیار اندک است.
شبکه اجتماعی و انزوا سالمندان
یکی دیگر از نگرانیها، تاثیر شبکههای اجتماعی در تعاملات درون فردی سالمندان است. انزوا یکی از جدیترین مشکلات سالمندان است که سلامتشان را به خطر میاندازد. استفاده از شبکه اجتماعی می تواند خطر منزوی شدن را کم کند اما به تنهایی کافی نیست. سالمندان برای پیشگیری از آسیبدیدگی جسم و روح و منزوی نشدن باید به صورت فیزیکی با افراد ارتباط برقرار کنند. اگر خانوادههای سالمندان و خود آنها، استفاده از شبکههای اجتماعی را جایگزین ارتباطات میان فردی کنند، خطر بروز احساس تنهایی و انزوا سالمندان را تهدید خواهد کرد.
لری میگس، بنیانگذار و رئیس موسسه مطالعات سالمندی آمریکا میگوید:« اگر شبکههای اجتماعی زمینه افزایش ارتباط حضوری را فراهم کنند، بسیار عالی است. اما نگرانی اصلی این است که سالمندان و اعضا خانوادههایشان برای برقراری ارتباط تنها به استفاده از شبکههای اجتماعی اکتفا میکنند.”
توصیههای مفید برای مراقبت از سالمندان در شبکه اجتماعی
شبکه اجتماعی ابزاری سودمند برای سالمندان است اما نباید از آن برای برقراری ارتباط طولانیمدت با آنها استفاده کرد. به جای این کار باید سالمندان را به وقتگذرانی در جمع و برقراری ارتباط با دوستان، حضور در برنامههای اجتماعی، ورزشی و فعالیتهای داوطلبانه تشویق کرد.
منبع: https://seniornews.com
“