در ادامه کلیشههای رایج دوران سالمندی و تصورات مردم از این دوران را بررسی میکنیم.
تصورات مردم از دوران سالمندی در جامعه مدرن امروزی سالمندی به دورهای اشاره دارد که انسان عمری نزدیک یا بیش از میانگین عمر بشری دارد و بنابراین چرخه پایانی حیات انسان است. البته اغلب در این سن مشکلاتی همچون بیماریهای رایج به وجود میآید که تصور بسیاری از مردم در دوره سالمندی شاید به همین بیماریها و مشکلات آن خلاصه شود.
پیری روند طبیعی تغییرات مربوط به زمان است که از زمان تولد شروع می شود و تا زمان مرگ ادامه مییابد. این تغییرات بهدلیل این است که توانایی ذهنی و فیزیکی فرد تا حدودی کاهش مییابد و در نتیجه در عملکرد ذهنی و فیزیکی او تغییراتی حاصل می شود.
درک عموم مردم از دوره سالمندی بسیار ناخوشایند است و همین باعث شده که برخی از افراد از ورود به این دوره از زندگی ترس داشته باشند. این دیدگاه عمومی نه تنها باعث شده که جوانان را از رسیدن به سن تکامل بترساند بلکه باعث شده این دلسردی به سمت بزرگان جامعه هم کشیده شود.
دائما در سراسر جهان نوزادانی متولد می شود و افرادی به سن بازنشستگی میرسند. به گفته میشل برنانات، روزانه حدود ۱۰ هزار نفر در ایالات متحده به سن ۶۵ سالگی میرسند و این یعنی به سن بازنشستگی خود رسیدهاند. بهطور کلی در بیشتر کشورهای توسعه یافته وقتی فرد به سن ۶۵ سالگی میرسد او را به عنوان فردی مسن تلقی میکنند. همچنین سن فرد میتواند با استفاده از فرآیندهای بیولوژیکی، روانشناختی و اجتماعی–فرهنگی تعیین شود.
به نظر میرسد در جوامع امروزی فرد سالخورده از اهمیت کمتری برخوردار است؛ چرا که فردگرایی، اعتماد به نفس و استقلال آنها تغییر کرده است. این به دلیل این واقعیت است که با افزایش سن و ورود به دوران سالمندی احتمال بروز برخی از بیماریهای مزمن و مشکلات سلامتی در اثر تغییراتی که در بدن اتفاق میافتد، افزایش می یابد.
سالمندان در این برهه اغلب با کلیشهای مواجه می شوند که افراد با اطلاعات جعلی، تصاویر و خصوصیات منفی از این دوره در اختیارشان قرار میدهند. برخی از سالمندان از این دوره درک مثبتی دارند زیرا آنها هنوز در جامعه فعالیت میکنند و هنوز هم خوش مشرب و اجتماعی هستند. با این حال، تصورات منفی از دوره سالمندی ، بیشتر غالب است. برای مثال : افراد مسن فاقد نبوغ و ابتکار هستند، همیشه ناسالم و بیمار هستند، در این دوره عملکرد ذهنی و فیزیکی افراد کاهش می یابد، در این دوره افراد جذابیت خود را از دست می دهند، میل جنسی ندارند، ویژگی های منفی شخصیتی در آنها بروز پیدا می کند و این افراد، افرادی بدبخت، تنها و طرد شده از جامعه هستند.
این کلیشه ها ممکن است نتیجه تجربه فرد منفی، داستانهایی که در مورد این سن وجود دارد و کمبود اطلاعات باشد. اغلب در جامعه به افراد سالمند برچسبهای منفی همچون چروکیده، بدخو، تندمزاج، بی دقت، فراموش کار، شکننده، ضعیف، گرفتار گذشته یا باری بر جامعه، زده میشود.
البته باید گفت که عوامل بسیاری وجود دارد که مسئول درک مردم از سالمندان است. سن فرد، جنسیت، میزان دانش، تعامل با سالمندان و میزان ارتباط با آنها، تاثیرات فرهنگی، مدرنیزه شدن و رسانهها، همه میتوانند عواملی باشند که بر دید مردم جامعه نسبت به دوره سالمندی تاثیر می گذارد.
تاثیر تصورات را نباید نادیده گرفت؛ چرا که ممکن است آنچه که امکان بروز آن وجود ندارد را به واقعیت تبدیل کند. پس مراقب تصورات خود از سالمندان باشیم.
https://fa.wikipedia.org/wiki/%DA%A9%D9%84%DB%8C%D8%B4%D9%87
https://en.wikipedia.org/wiki/Old_age
https://www.ukessays.com/essays/nursing/perception-elderly-modern-society-9222.php
“