۱- ترک سیگار سیگار را ترک کنید. این یک گام اساسی در سالم پیر شدن است. سیگار کشیدن به سرطان، سکتهی مغزی و نارسایی قلبی منجر میشود. سیگار قوای جنسی شما را نیز تحتتأثیر قرار میدهد و از یک زندگی شاد محرومتان میکند.
۲- فعالیت جسمانی هر روز ورزش کنید. ورزش منظم به سالم پیر شدن ، حفظ قدرت بدنی ، تعادل و انعطافپذیری شما کمک میکند. با انجام فعالیتهای بدنی میتوانید از بیماریهای مختلف بهویژه بیماری قلبی و عروقی جلوگیری کنید. فعالیت بدنی به بهبود کیفیت خواب، جلوگیری از سقوط، مدیریت استرس و حفظ وزن سالمندان کمک زیادی میکند.
۳- تغذیه مناسب از مهمترین نکات برای سالم پیر شدن در کنار ورزش، داشتن یک رژیم غذایی سالم از اهمیت زیادی برخوردار است. بیماریهای قلبی، چاقی، فشارخون بالا، دیابت نوع ۲ و پوکی استخوان که همگی از بیماریهای شایع در دوران سالمندی هستند میتوانند با رژیم غذایی و ورزش کنترل شوند. استفاده از میوهها و سبزیها، کاهش مصرف چربیهای نامناسب، مصرف مکملهای کلسیم و ویتامین D (برای جلوگیری از پوکی استخوان) و بسیاری از مواد مغذی دیگر به سلامت افراد سالمند کمک میکند.
۴- حفظ وزن مناسب اضافهوزن و چاقی برای سالمندان خطرناک است و منجر به بیماریهای قلبی، دیابت و فشارخون بالا میشود. برای سالم پیر شدن وزنتان را به حد مناسب برسانید و آن را حفظ کنید. بهجای مصرف نوشیدنیهای شیرین، آب بنوشید و از غذاهای مفید استفاده کنید. از مصرف فستفودها خودداری کنید.
۵- جلوگیری از سقوط یکی از متداولترین مشکلات سالمندان سقوط است که سبب آسیبپذیری آنها میشود. برای جلوگیری از سقوط، فرشهایی که سبب سُر خوردنتان میشوند را جمع کنید. سیمها و کابلهایی را که در مسیر قرار دارند بهگونهای قرار دهید که جلوی دستوپای شما نباشند. شبها چراغهایی را در راهروها، حمام و توالت روشن بگذارید. راه رفتن با پای برهنه نیز یکی از دلایل سقوط سالمندان است. بنابراین از کفشها یا دمپاییهای مناسب استفاده کنید.
۶- کنترل موارد پزشکی و بهداشتی زنان در ۵۰ سالگی حتما باید ماموگرافی انجام دهند و مردان باید برای سرطان پروستات معاینه شوند. معاینات سالانه برای سالمندان از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا بسیاری از بیماریها با تشخیص زودهنگام قابل درمان و پیشگیری هستند. این مورد را پشتگوش نیندازید.
۷- بهداشت دهان و دندان برای سالم پیر شدن بهطور منظم برای دندان و لثههایتان به پزشک مراجعه کنید. بسیاری از سالمندان در سنین بالا مسواک زدن روزانه را ترک میکنند. این موضوع نهتنها بر سلامت جسمی سالمندان تأثیر نامطلوبی دارد، از لحاظ روحی نیز آنها را آسیبپذیر میکند؛ چرا که عدم بهداشت دهان و دندان سبب میشود اطرافیان از آنها فاصله بگیرند.
۸- مدیریت استرس سالمندان معمولا نسبت به جوانترها استرس بیشتری دارند. عدم مدیریت استرس ممکن است مشکلات متعدد جسمی و روحی برای افراد سالمند بهوجود آورد. فعالیتهایی مانند یوگا و مراقبه را برای کسب آرامش و کاهش استرس توصیه میکنیم. تفکر مثبت تأثیر مطلوبی بر کیفیت زندگی سالمند و سالم پیر شدن میگذارد و به او شادی بیشتری هدیه میدهد.