بسیاری از سالمندان عصر حاضر دسترسی نسبتا مناسبی به ابزارها و وسایل مبتنی بر تکنولوژی های نوین دارند و از فناوری های گوناگون استفاده میکنند. یکی از فناوری های جدید که استفاده از آن در میان همه اقشار و نیز سالمندان شایع است، تلفنهای همراه هوشمند است که میتوانند نقش مهمی در حفظ کیفیت مناسب زندگی سالمندان داشته باشند. این تکنولوژی باعث فعال ماندن سالمندان و استمرار حضور اجتماعی آنها در حالی که میتوانند زندگی مستقلی در فضایی امن داشته باشند، شده است. این فناوری مورد توجه بسیاری از سالمندان قرار گرفته است و بسیاری از آنان برای اهداف گوناگون شروع به استفاده از آن کردهاند.
در این میان از آنجا که رسانههای اجتماعی و دیگر اشکال تکنولوژی پیشرفته محصول سالهای اخیر هستند و در دهههای قبل وجود نداشتند، برخی از سالمندان –به ویژه نسلهای قدیمیتر- در زمینه عادت کردن و استفاده از فیسبوک[۱]، پیام کوتاه[۲]، اسکایپ[۳] و نحوه کارکرد برنامهها[۴]ی (اپلیکیشن) تلفن همراه مشکلاتی دارند. در حالی که برخی از سالمندان ممکن است فوراً تکنولوژی را نپذیرند، بسیاری از آنها بعد از امتحان کردن، استفاده از آن و برنامههای موجود در آن را آسان میبینند. براساس مطالعهای که توسط مجله روانپزشکی، رفتاری و شبکههای اجتماعی[۵] بر روی ۵۹۱ شرکتکننده با میانگین سنی ۶۸ سال انجام شده است، ۷۷ درصد از آنان معتقد بودند که استفاده از فناوری دشوار نیست. علاوه بر این، ۷۲ درصد از آنان گفته بودند که مخالف یادگیری تکنولوژیهای جدید نیستند.
ا
کمک فناوری به سالمندان
گرچه در زمینه مشکلات مربوط به افراط در استفاده از تلفنهای هوشمند – بهویژه در مورد جوانان – این روزها بحثهایی جدی در جریان است اما زمانیکه در حد اعتدال از این تکنولوژی استفاده شود، رسانههای اجتماعی دارای مزایایی برای سلامت افراد نیز هست. به این دلیل که برقراری ارتباط با دیگران –به خصوص نوهها- میتواند از خستگی و تنهایی در سالمندان جلوگیری کند. برخی مطالعات نشان میدهد سالمندانی که از فیسبوک و دیگر اپلیکیشنها استفاده میکنند دارای زندگی شادتری هستند و کمتر دچار افسردگی میشوند. آنها همچنین کمتر مبتلا به فشار خون یا بیماریهای مزمنی چون دیابت میشوند.
این خبر خوبی برای پدر بزرگها و مادربزرگانی است که دور از فرزندان و نوههای خود زندگی میکنند اما میخواهند با آنها در ارتباط باشند. آشنایی با تکنولوژی به آنها کمک میکند تا روابط خود را حتی با کوچکترین نوههای خود تقویت کنند. در اینجا به چند روش برای برقراری ارتباط با اعضای جوانتر خانواده از طریق رسانههای اجتماعی و پیام کوتاه اشاره میکنیم:
انواع شبکه های اجتماعی و نحوه استفاده از فناوری آنها فناوری فیس بوک : همه نام فیسبوک را شنیدهاند. فیسبوک راهی عالی برای برقراری ارتباط با دوستان و اعضای خانواده در سراسر جهان است که استفاده از آن نیز آسان است. اگر این برنامه برای شما جدید است به سایت Facebook.com مراجعه کنید و یک صفحه برای خود ایجاد کنید. شما میتوانید نام نوهها، فرزندان، خواهر و برادر خود و یا هر کسی را که میشناسید و میخواهید با او ارتباط برقرار کنید، تایپ کنید و به لیست دوستان خود اضافه کنید. هنگامیکه درخواستهای دوستی شما را بپذیرند، هر زمان که آنها صفحه خود را بروزرسانی میکنند، مطلع میشوید. شما نیز صفحه خود را به طور منظم بروزرسانی کنید تا دیگران از وضعیت شما باخبر باشند. البته توجه داشته باشید که نیازی نیست همه از جزییات زندگی شما باخبر باشند و در زمینه نشر مسائل مالی (مانند میزان درآمد شما، اطلاعات حسابهای بانکی و کارتهای بانکی و…) و نیز انتشار تصاویر خصوصی بسیار محتاط باشید
فناوری توییتر :توییتر[۶] یکی دیگر از رسانههای اجتماعی محبوب این روزهاست. اگر دوستان و نوههای شما در توییتر دارای حساب کاربری هستند شما هم میتوانید حساب کاربری خود را ایجاد کنید و با آنها در توییتر هم در ارتباط باشید. کافی است به سایت Twitter.com بروید و اعضای خانواده خود را دنبال کنید. نوشتن متن یا بروزرسانی صفحه را در توییتر، “توییت”[۷] کردن مینامند که شامل ۱۴۰ کاراکتر و یا کمتر است، که این تفاوت عمده توییتر با فیسبوک است. نوشتن متن در توییتر کوتاه و مختصر است، درحالیکه فیسبوک هیچ محدودیتی در تعداد کلمات ندارد. توییتر به نظر کمی پیچیدهتر است، فقط لازم است که بدانید مجبور به استفاده از تمامی امکانات موجود در این رسانه نیستید.
فناوری اینستاگرام : [8] نیز دارای محبوبیت است اما با دو مورد فوق متفاوت است به این صورت که بیشتر بر روی عکس تمرکز دارد تا بر روی مطلب. اینستاگرام این امکان را به کاربران خود میدهد تا دنیای خود را در قالب تصویر با دیگران به اشتراک بگذارند. در حالیکه شما میتوانید در مورد عکسهای اعضای خانواده خود نظر بدهید، نمیتوانید به طور مستقیم از طریق اینستاگرام با آنها در ارتباط باشید. با این حال، از این بابت سرگرمکننده است که عکسهایی را که نوههای شما میگیرند را ببینید تا بتوانید دنیا را از نگاه آنها مشاهده کنید. برای شروع به Instagram.com مراجعه کنید و اعضای خانواده خود را دنبال کنید تا آخرین عکسهای آنها را ببینید.
فناوری اسکایپ :اسکایپ ابزار ارتباطی دیگری است که توصیه میشود پدربزرگها و مادربزرگها داشته باشند. اسکایپ یک رسانه اجتماعی نیست اما راهی است که به شما این اجازه را میدهد از طریق اینترنت تماس تصویری داشته باشید که برای استفاده از این برنامه باید به کامپیوتر و یا تلفن همراه دارای دوربین دسترسی داشته باشید. سالمندان میتوانند اعضای خانواده خود را به صورت تصویری ببینند که برای افرادی که فرزندانشان در کشورها یا شهرهای دیگر و دور از آنها زندگی میکنند بسیار مناسب است و از این طریق میتوانند بزرگ شدن نوههای خود را ببینند. اسکایپ همچنین دارای قابلیت ارسال پیام است که به فرد این اجازه را میدهد به طور مداوم در طول روز با اعضای خانواده خود در ارتباط باشد.
فناوری پیام کوتاه: ارسال پیام کوتاه در بین نوجوانان و جوانان و بزرگسالان نیز محبوب است. این روزها متاسفانه، بسیاری از جوانان و نوجوانان علاقه چندانی به داشتن تماس تلفنی نشان نمیدهند و پیام کوتاه راهی برای ارتباط سریع و آسان با آنان است که تنها چند ثانیه وقت میگیرد. برای ارسال پیام نیازی به بهانه ندارید و به سادگی میتوانید به نوه خود بگویید که به او فکر میکنید. ارسال پیام کوتاه، یک روش غیررسمی ارتباط است. بنابراین، مجبور نیستید در مورد املای صحیح و علائم صحیح نگران باشید. در حقیقت، شما احتمالاً با اصطلاحات و مخففهای متعددی مواجه خواهید شد که معنای آن را ندانید و برای حل این مشکل میتوانید از راهنماهایی استفاده کنید که اختصارات را در پیام کوتاه به شما معرفی میکند و با یادگیری آنها شکاف ارتباطی خود را با نوههایتان از بین ببرید.
| المیرا بیاتی |
منبع: senior.com
[1]. Facebook
[2]. texting
[3]. Skype
[4]. apps
[5]. the Journal of Cyber psychology، Behavior، and Social Networking
[6] . Twitter
[7] . tweets
[8] . Instagram
[9] . Skype