با توجه به این آمار، بهبود کیفیت زندگی سالمندان و تلاش برای داشتن سالمندانی سالمتر در جامعه ضروری به نظر میرسد. به این منظور باید رویکردهایی اتخاذ شود که سلامت این افراد را از تمام جنبهها تحتتأثیر قرار دهد و بهطورکلی دیدِ مثبتی از زندگی به آنها بدهد. در غیر این صورت در دهههای آتی، با جهانی افسرده و بدون امید به زندگی روبهرو خواهیم شد.
رویکردهایی که به بهبود کیفیت زندگی سالمندان میانجامند
با افزایش سن، تغییرات زیادی از لحاظ جسمی و روحی در سالمندان رخ میدهد که بر زندگی شخصی و اجتماعی آنها اثر میگذارد و به کاهش کیفیت زندگیشان منجر میشود. برای بهبود این وضعیت، فقط در نظر گرفتن نیازهای جسمی سالمند (شامل تغذیه مناسب، ورزش) و نیازهای درمانی او (شامل مراجعه منظم به پزشک و انجام آزمایشهای سالانه) کافی نیست. ارائه چشماندازی مثبت از زندگی به سالمندان، میتواند در کاهش برخی از مسائل مانند استرس، کاهش انرژی، کمشدن اشتها و کاهش قدرت شناختی به آنها کمک کند.
بسیاری از سالمندان به ویژه سالمندان بالای ۶۵ سال، به دلایل مختلف مانند از دست دادن همسر، بازنشستگی، ناتوانی و خانهنشینی در معرض ابتلا به افسردگی هستند. تشخیص نشانههای افسردگی در سالمند و درمان بهموقع آن بسیار مهم است. از نشانههای افسردگی در سالمند میتوان به احساس غم و غصه شدید، بیعلاقگی به وقایع یا فعالیتهایی که زمانی برایشان مهم بوده است و فکر کردن به خودکشی اشاره کرد. درمان افسردگی بنا به تشخیص پزشک میتواند با روشهای مختلف درمانی یا با دارو کنترل شود.
یکی دیگر از رویکردهای مهم برای بهبود کیفیت زندگی سالمندان، مشارکت با آنها و درگیر کردن آنها در فعالیتهای جمعی است. بسیاری از سالمندان به دلیل ناتوانیهای مختلف جسمی، احساس سربار بودن دارند و فکر میکنند نمیتوانند برای دیگران مفید باشند. باید بهشکل مداوم (هم به صورت کلامی و هم به صورت عملی) به این افراد یادآوری شود که وجودشان ضروری و مهم است. بهعنوان مثال، سپردن برخی کارهای سبک مانند کمک به جمع کردن و تا کردن لباسها، تهیه فهرست خواروبار و خریدهای منزل، کمک به تهیه غذا و نظایر آن سبب مشارکت دادن سالمندان در کارهای منزل میشود و به آنها کمک میکند احساس کنند سربار دیگران نیستند.
تشویق سالمندان به فعالیت جسمانی و تفریح کردن، در افزایش انرژی آنها مؤثر است. از آنجایی که معمولا این افراد تمایل زیادی به نشستن و بیتحرکی دارند، بهترین روش برای فعال نگهداشتن آنها تقویت روحیهشان است. افراد خانواده میتوانند از صبح که بیدار میشوند، با پخش موسیقیهای انرژیبخش و شاد همه با هم نرمش کنند، برقصند یا در فضای باز بدوند. این کار سلامتی و شادی سالمندان را تضمین میکند. نکته مهمی که در اینجا وجود دارد، شدت فعالیت سالمند است که باید با توجه به محدودیتهای او تنظیم شود.
شرکت در جشن تولدها، مراسم عروسی، کریسمس و مهمانیهای خانوادگی برای تقویت روحیهی سالمندان عالی هستند. هرگز نباید آنها را از حضور در چنین موقعیتهایی منع کرد.
دوران سالمندی بهترین زمان برای انجام کارهایی است که افراد به دلایل مختلف مانند مشغلههای زیاد در دوران جوانی از آنها چشمپوشی کردهاند. تشویق سالمندان به انجام فعالیتهای موردعلاقهشان و فراهم کردن شرایط مورد نیاز، از موارد ضروری در بهبود کیفیت زندگی سالمندان است. از جمله این موارد میتوان به سرگرمشدن با گلوگیاه، مهارتها و سرگرمیهای خلاقانه، نوشتن زندگینامه و خاطرات و نظایر آنها اشاره کرد. این موارد در تقویت توانایی ذهنی و شناختی سالمندان بسیار مؤثر است.
بهبود کیفیت زندگی سالمندان، امید به زندگی را در آنها افزایش میدهد
بسیاری از افرادی که مسئولیت مراقبت از سالمندان را بهعهده میگیرند، فقط به رفع نیازهای ضروری آنها اکتفا میکنند و اگر از آنها بپرسید میگویند «چیزی برایشان کم نگذاشتهایم». در حالیکه نیازهای سالمندان فقط به غذا، سرپناه، دارو و درمان محدود نمیشود، آنها بیشتر از هر چیز به عشق و توجه نیاز دارند. اتفاقا سالمندان شاد که روحیه خوبی دارند، از سلامت جسمی بیشتری برخوردارند و امید به زندگی در آنها بیشتر است. بنابراین عمر طولانیتری را نسبت به همسالان خودشان تجربه خواهند کرد.
منابع:
https://www.homehelpershomecare.com/leesburgva/blog/2016/09/five-tips-to-improve-seniors-quality-of-life
“