هم در ایران و هم در سایر کشورهای جهان، بسیاری از سالمندان در دوران بازنشستگی نمی توانند بهتنهایی از پس هزینه های سرسام آور و دائما در حال افزایش خدمات سلامت برآیند و این واقعا نگرانکننده است، زیرا این بار در نهایت به دوش خانواده آنها میافتد و میدانیم که بسیاری از خانوادهها حتی مشکلات مالی خودشان را به سختی حل میکنند.
حتی اگر سالمند، حقوق بازنشستگی هم داشته باشد، باز هم سطح عمومی مستمریهای بازنشستگی، کفاف هزینه های درمان سنگین را نمیدهد. از این رو، یافتن راههایی برای کاهش هزینه های درمان سالمندان و بهبود شرایط زندگی آنها ضروری است.
تا میتوانید بیمار نشوید! یکی از سادهترین روشهای کاهش هزینه های درمان در دوران سالمندی، پیشگیری از ابتلا به برخی بیماریهای شایع است. سالمندان با مصرف غذاهای مقوی، انجام فعالیتهای ورزشی مناسب این سن، خواب کافی و ترک عادات بد مانند مصرف سیگار و الکل میتوانند به شکلی موثر از ابتلا به بسیاری از بیماریهای مزمن مانند فشار خون، سکته قلبی، دیابت و … جلوگیری به عمل آورند.
یکی از خطراتی که همواره سالمندان را تهدید میکند، سقوط و زمین خوردن و آسیبهای ناشی از آن است. برخی گزارشهای جهانی حکایت از آن دارد که از هر چهار سالمند، در هر سال یک نفر به دلیل سقوط و عوارض آن به بیمارستان مراجعه میکند. همچنین در هر سالمند، از هر ۵ بار سقوط یک مورد به آسیب جدی و پرهزینه میانجامد. بنابراین سالمندان باید کاملا شرایط منزلشان را بسنجند و هر گام را با احتیاط بردارند. همچنین میزان روشنایی محیط باید به اندازه کافی باشد، در جاهایی مانند حمام و توالت که احتمال سُر خوردن وجود دارد باید تجهیزات ایمنی قرار داده شود و موانع سرِراه برطرف شوند.
یکی دیگر از موارد بسیار مهم، پیشگیری از افسردگی است. بیماری افسردگی در بسیاری از سالمندان شایع است و به دلیل اینکه روند درمان تبعات آن طولانی است، هزینه های سنگینی را به سالمندان تحمیل میکند. بهعلاوه، افسردگی منشأ بسیاری از بیماریهای روحی روانی و اختلالات شناختی و حتی عوارض جسمی است که همگی به درمانهای پرهزینهای نیاز دارند. بهترین راه برای پیشگیری از افسردگی این است که سالمندان فعالیتهای اجتماعی داشته باشند و از جمع کناره نگیرند.
کاهش هزینه های درمان با مراجعه به مراکز دولتی روش دوم، صرفهجویی در هزینه های درمان به شیوههای مختلف است. در حال حاضر گزینههای متنوعی برای ارائه خدمات درمانی و مراقبتهای بهداشتی وجود دارد که سالمندان کمدرآمد میتوانند از آنها استفاده کنند. به عنوان مثال، استفاده از خدمات درمانی مراکز دولتی و بیمهای، بسیار کمهزینهتر از مطبها و مراکز درمانی خصوصی است.
مراکز درمانی تأمیناجتماعی به بیمهشدگان و بازنشستگان تحت پوشش این سازمان، خدمات کاملا رایگان ارائه میدهند و هزینه خدمات مراکز درمانی دولتی هم اصلا قابل قیاس با هزینه خدمات مراکز خصوصی نیست. اگرچه مراجعه و پذیرش در مراکز درمانی دولتی و بیمهای، دشواری های خاص خود را دارد اما باید این واقعیت را هم یادآوری کرد که افسانه “خدمات خوب درمانی تنها در مراکز درمانی خصوصی قابل دسترسی است” تبلیغاتی غیرواقعی است که برخی سودجویان این حوزه برای کسب درآمدهای بیشتر به آن دامن میزنند وگرنه بسیاری از مراکز درمانی دولتی و بیمهای از نظر امکانات و تجهیزات و تخصص و کیفیت خدمات درمانی، شرایطی قابل رقابت با بخش خصوصی و حتی بهتر از آن دارند.
تفاوت عمده مراکز خصوصی با مراکز دولتی و بیمهای را شاید بتوان در این نکته دانست که مراکز خصوصی برای جذب بیماران بیشتر و سود بیشتر، به این باور مهم رسیدهاند که جذب بیمار بیشتر به برخوردمناسبتر با بیمار و رعایت احترام بیمار و همراهان وی نیاز دارد. در هر صورت اگر به هر دلیل سروکارتان به مراکز درمانی خصوصی افتاد، داشتن بیمه تکمیلی راه مناسبی برای تعدیل فشار کمرشکن هزینه های درمان بهویژه در مراکز خصوصی است.
خود درمانی نکنید یکی دیگر از عوامل موثر بر تحمیل برخی هزینه های درمان ناخواسته به سالمندان، بیتوجهی در مصرف داروها است. سالمندان باید هر بار که به پزشک مراجعه میکنند، درباره نوع و میزان داروهای مصرفی با پزشک صحبت کنند، زیرا ممکن است تغییر در نوع دارو ضروری باشد. بسیاری از سالمندان داروهای تجویزیشان را خودسرانه تجدید میکنند و عده ای هم به محض احساس هر درد یا مشکلی، خود شروع به مصرف داروهای قدیمی یا داروهای توصیه شده از سوی دوستان و آشنایان میکنند و این ممکن است مشکلاتی را برای سلامتیشان بهوجود آورد که هزینههای ناخواستهای را به آنها تحمیل کند.
در هر حال این یک واقعیت است که هزینه های درمانی هر سال به میزان قابلتوجهی در حال افزایش است و پر واضح است که سالمندان بیشتر از هر قشر دیگری در جامعه، به خدمات پزشکی و درمانی نیاز دارند. راهبردهای اشاره شده برای کاهش هزینه های درمان و مراقبتهای بهداشتی ضروری هستند، اما «علاج واقعه قبل از وقوع باید کرد». برخی از شرایط مانند حوادث و سوانح غیرمنتظره و بیماریها، پیشبینی نشده هستند که از کنترل افراد خارجاند. بنابراین همه افراد باید از سنین جوانی و میانسالی به فکر تکمیل بیمه درمانی خودشان باشند تا در دوران سالمندی از نگرانی هزینه های درمان تا حدی رهایی یابند.
|شادمان|
منبع: https://money.usnews.com/money/retirement/medicare/articles/2018-03-21/9-ways-to-reduce-health-care-costs-in-retirement
“